Lelőttek egy szíriai harci repülőgépet a törökök

MTI/iho   ·   2014.03.24. 08:14

A szíriai kormány elítélte a támadást, és példátlannak, indokolatlannak minősítette a „török agressziót” – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség. Damaszkusz szerint a lelőtt repülőgép a határvidéket védte a „terroristáktól”, akik Törökországból érkeztek Szíriába.

Ankarai illetékes források szerint a szíriai katonai repülőgépet azután támadták meg, hogy átlépte a közös határt.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a helyhatósági választási kampány egyik rendezvényén támogatóihoz szólva úgy fogalmazott, hogy „F–16-osaink felszálltak, és lelőtték a gépet. Hogy miért? Mert ha te megsérted a légterünket, akkor mi nagy pofonnal válaszolunk.”

Erdogan méltatta az akciót végrehajtó pilóták merészségét, és gratulált a török vezérkari főnöknek és a légvédelmi erőknek.

Török sajtóértesülések szerint a hadsereg először figyelmeztetéseket adott ki a határvonalhoz közeledő két szíriai katonai repülőgépnek, majd egyiküket lelőtte, miután az nem volt hajlandó a felszólításnak eleget tenni. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigránsszervezet szerint a találat következtében a gép kigyulladt, majd a határ szíriai oldalán lezuhant. A török állami televízió arról adott hírt, hogy a pilótának sikerült katapultálnia.

Immár harmadik napja folynak a harcok a nyugat-szíriai Latakia tartományhoz tartozó Kaszab városa körül. A településből pénteken sikerült három iszlamista milíciának kiűznie Bassár el-Aszad elnök csapatait, és ezzel a Törökországgal közös határ utolsó olyan átkelője is az ellenzék kezére került, amely eddig a kormányerők ellenőrzése alatt állt.

Damaszkusz azzal vádolja a török kormányt, hogy támogatja a felkelőket a Latakia tartomány ellenőrzéséért folytatott erőfeszítéseikben. A Földközi-tenger parti régiójában található a legtöbb alaviták lakta település, egyebek közt az a falu is, ahonnan az alavita felekezethez tartozó Aszad család származik.

A latakiai harcokban vasárnap meghalt a szíriai elnök egyik unokatestvére, Hilal el-Aszad is, aki egy kisebb kormánypárti milícia helyi egységének vezetője volt. A halálhírt a szíriai állami média és az OSDH is megerősítette.

Az OSDH arról is beszámolt, hogy a felkelők két rakétát lőttek ki Latakia kikötővárosára, ahol külföldi hajókra rakodják a szíriai rezsim megsemmisítésre ítélt vegyifegyver-készleteit. A hónap folyamán ez már a második hasonló támadás. Jelentések szerint az előző, március 9-i akció során egy rakéta néhány száz méterre a vegyifegyver-megsemmisítési folyamatot felügyelő nemzetközi ellenőrök szálláshelyétől csapódott be.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek