Lengyelország: feloszlatták a különleges repülőezredet

MTI   ·   2011.08.04. 16:50

Lengyelországban feloszlatják az állami vezetők repülőgépes utazásait szervező, a légierő kötelékébe tartozó 36. különleges ezredet, és 13 tisztet, köztük 3 tábornokot elbocsátanak a hadsereg kötelékéből - jelentette be csütörtökön közös sajtóértekezleten Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszter.

„A kormány elszánta magát arra, hogy gyorsan, bár nem fájdalommentesen megvalósítsa a Miller-jelentésben foglalt ajánlásokat” – közölte a miniszterelnök. Ezek az első változások a lengyel hadseregben a szmolenszki katasztrófa okairól készült hivatalos vizsgálóbizottsági zárójelentés múlt pénteki közzététele, illetve Bogdan Klich nemzetvédelmi miniszter ezt követő lemondása és utódának kinevezése óta.

Tusk hangsúlyozta, hogy a lengyel hadsereg állapota és jó híre egyenértékű a lengyel államéval. Ezért – tette hozzá – a lengyel fegyveres erők bizonyos részeinek gyors kijavítása egyenértékű az állam helyzetének javításával.

A három elbocsátott tábornok a következő: Anatol Czaban, a légierő volt kiképzési főnöke, a vezérkari főnök légierő ügyeiben illetékes tanácsadója, Leszek Cwojdzinski, a légierő jelenlegi kiképzési parancsnoka és Zbigniew Galec, a fegyveres erők hadműveleti parancsnokának helyettese. Távozik Czeslaw Piatas eddigi nemzetvédelmi miniszterhelyettes is. Utóda Czeslaw Mroczek, a szejm nemzetvédelmi bizottságának elnökhelyettese lesz.

Siemoniak közölte, hogy a 36. különleges ezred feloszlatása után a legfontosabb állami méltóságok gyakrabban fogják igénybe venni utazásaikhoz a menetrendszerű polgári légijáratokat. A légierő parancsnokságának utasítást adott, hogy hozzon létre egy új egységet, amely a helikopteres repülésekért felel. Közölte, hogy a feloszlatott különleges ezred jó pilótái és személyzete számára továbbra is lesz hely a légierőnél.

A miniszterelnök egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi lesz a sorsuk a különleges ezred kezelésében lévő repülőgépeknek és helikoptereknek. Hozzátette, hogy majd megpróbálják értékesíteni ezeket. Továbbra is érvényben marad viszont az a bérleti szerződés, amelyet a kormány a LOT lengyel légitársasággal kötött állami vezetők két Embraer típusú repülőgéppel történő szállítására. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a jövőben a legfontosabb állami méltóságokat kizárólag polgári repülőgépeken, a LOT-tal történő együttműködésben fogják szállítani.

Kapcsolódó hírek

Repülés Repülésbiztonság

Leáll a Boeing rentoni üzeme

iho/repülés   ·   2024.01.25. 15:00

Szokatlanul őszinte és világos útmutatást adott az FAA, az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala a Boeingnek arról, az utóbbi idők fejleményei után mi a teendője – a repülőgépgyártó hosszú rehabilitációs folyamat előtt áll.