Leszállt a Sárkány, emelkedik és visszaér a Szöcske

iho   ·   2013.03.26. 18:53
cim2

Sikeresen és simán leszállt a Csendes-óceánra a Dragon teherűrhajó, teljesítve ezzel második „menetrend szerinti” küldetését. A SPaceX magánűrhajója eredetileg hétfőn kellett volna, hogy visszatérjen a Földre, de a rossz időjárás miatt egy napot halasztott a NASA houstoni és a cég kaliforniai irányítóközpontja.

A Dragon leválik az űrállomás robotkarjáról is indul a Föld felé <br>(fotók: SpaceX)

A leszállás a kijelölt zónában, magyar idő szerint kedd délután, a kaliforniai partoktól 344 kilométerre történt, a kapszula 1210 kilogramm hasznos terhet hozott vissza. Mint ismeretes, az  űrrepülőgépek leállítása óta a Dragon az egyedüli eszköz, amely nemcsak az űrállomásra, hanem onnan vissza a Földre is képes szállítani.

A SpaceX összesen 12 teherszállító küldetésre szerződött az amerikai űrügynökséggel, 1,6 milliárd dollár értékben. A mostani második repülés március elsején indult, az űrhajó a földkörüli pályára érve komoly problémákat jelzett, a pályamódosításokhoz és az űrbeli navigáláshoz szükséges hajtóművek egy része nem indult be, de néhány óra alatt a Földről sikerült a hibát elhárítani, és ezután az űrhajó a szokásos módon, fokozatosan közelítette meg az űrállomást, majd a robotkarral befogták és csatlakoztatták az ISS-hez.

Másodpercekkel a vízre érkezés előtt

A küldetés sikere ismét egy lépéssel közelebbi viszi a Dragont az új típusú feladatkör betöltéséhez: a mostani repülések tapasztalatait is felhazsnálva már dolgoznak a Sárkány embereket szállító változatán, amely a tesztrepülések és a hatósági engedélyek elnyerése után a tervek szerint 2017-ben vihet először személyzetet az űrállomásra.

Sikeres kísérlet: a Grasshopper, azaz Szöcske nevű fokozat felemelkedik, majd simán visszasüllyed a kilövőpadra

A Dragon abban is erősen eltér például a most használt orosz teher- és személyszállító űrhajóktól, hogy többször felhasználható, nem semmisül meg illetve nem válik üzemképtelenné visszatérésekor. Sőt, a SpaceX sikeresen kísérletezik azzal a hordozórakétával is, amely az űrhajó pályára állítása után szintén visszatér a földre, és a sima leszállás után felkészíthető a kövekező űrhajó indítására.

Kapcsolódó hírek