Lezuhant egy C-130-as Afganisztánban – vagy lelőtték?

iho   ·   2015.10.02. 09:31

Dzsalalabad közelében lezuhant az amerikai légierő egy C-130J Hercules típusú, négyhajtóműves, légcsavaros-gázturbinás szállítógépe.

A fedélzeten lévő 11 ember, köztük hat amerikai katona és öt szerződéses polgári alkalmazott életét veszítette, ugyancsak meghalt három afgán állampolgár a katasztrófa következtében a földön.

A gép pusztulásának okát nem közölték, Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő közölte, hogy csoportjuk lőtte le a gépet, de már más Afganisztánban történt baleset, például egy 747-es bagrami katasztrófája után is rögtön a tálibok jelentkeztek azzal, hogy az ő „érdemük” a gép pusztulása, valójában azonban a rosszul rögzített rakomány elszabadulása okozta azt a balesetet.

Az amerikai légierőtől származó értesülés szerint most sem valószínű, hogy lelőtték volna a Herculest. Tény ugyanakkor, hogy az afgán-pakisztáni határ közelében lévő Dzsalalabad katonai repülterét korábban többször valóban megtámadták a tálibok.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek