Lezuhant a műhold az óceánba, de hova?

MTI   ·   2012.01.16. 12:24
Az európai szakértők egyetértenek abban, hogy az orosz Fobosz (Phobos)-Grunt űrszonda el nem égett darabjai a Csendes-óceánba zuhantak, de ezt még ellenőrizni kell – közölte az Európai Űrügynökség (ESA).
„Az ügynökség szakemberei a lehető legnagyobb figyelemmel követték az űrszonda belépését a légkörbe. A számítások azt mutatják, hogy a Csendes-óceánba zuhant, és szakértőink most ellenőrzik ezt” – mondta Darmstadtban az űrexpedíciók irányításával foglalkozó központ munkatársa az ITAR-TASZSZ-nak.

„Az űrszondát nagyon nehéz volt megfigyelni az atmoszférába való belépéskor. A berendezés darabjai óránként 21 ezer kilométeres sebességgel repültek, ezért lezuhanásuk pontos helyét nagyon nehéz meghatározni” – tették hozzá az űrügynökségnél.

A Fobosz (Phobos)-Gruntot arra szánták, hogy a Mars pályájára állva kis távolságból tanulmányozza a Naprendszer Földhöz legközelebbi bolygóját, és egy leszálló modult küldjön a Mars Phobos nevű holdjára. A felbocsátás után azonban a szonda nem tudott ráállni a Marshoz vezető pályára, a Föld közelében maradt, darabjai vasárnap – az orosz védelmi minisztérium közlése szerint – a Csendes-óceánba zuhantak a Chiléhez tartozó Wellington-szigettől 1250 kilométerre nyugatra.

Kapcsolódó hírek