Logisztikai évkönyv, huszonkilencedszer

iho.hu   ·   2023.12.05. 08:45
Logisztikai Évkönyv 2024_2.0

A Magyar Logisztikai Egyesület idén is bemutatta időszerű szakmai tanulmánygyűjteményét.

A Logisztikai Évkönyv 2024 célja a logisztika területén elért legújabb kutatási eredmények és szakmai, gyakorlati tapasztalatok megosztása a szakterület iránt érdeklődőkkel. Az első évkönyvet még a múlt század kilencvenes éveiben mutatták be, így a múltja szinte azonos a művet kiadó szervezetével. A kötet az utóbbi évek során a tudományos közéletben és a gyakorlati szakemberek körében egyaránt elismert, rangos és immár hagyományokkal büszkélkedő kiadvánnyá vált. A Magyar Logisztikai Egyesületnek (MLE) továbbra is célja, hogy az annales egyike legyen azon hazai kiadványoknak, amely megjelenési lehetőséget teremt a magyarországi logisztikával foglalkozó kutatóknak, mérnököknek, közgazdászoknak.

Témájukat a szerzők ezúttal is szabadon megválaszthatták, ennek köszönhetően a könyvben megjelent értekezések jól tükrözhetik a logisztikusok jelenlegi érdeklődését az egyes területek iránt. A 2024-es kiadványban – az egyes tartalmak által érintett területeket figyelembe véve – a következő témakörökkel találkozhatnak az olvasók:

  • Új digitális technológiák a logisztikában
  • Ágazati logisztika
  • Ellátási lánc megoldások és műveletek
  • Közlekedési alágazatok aktuális kérdései
  • Vállalati tanulmány

A kötet összeállításánál a kialakult gyakorlatnak megfelelően a szerzők által leadott témajavaslatok előzetes szűrését a szerkesztőbizottság végezte el. Ezt követően minden egyes megjelenésre váró cikket egy kijelölt szerkesztőbizottsági tag és egy külső, neves szakmai lektor véleményezett. Újdonságként, a mesterséges intelligencia már a kiadványban is megjelenik. Az innováció térnyerését a szakmai szervezet is pártolja, így a friss technológiák használatát e téren is támogatták kisebb kikötésekkel.

A könyvbemutatón négy szerző is ízelítőt adott tanulmányából egy-egy előadás keretében. Molnár-Major Petra, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem PhD hallgatója a mozgó objektumok követésében alkalmazható tipikus megoldási lehetőségeket és a digitális iker technológiát szemléltette. Tóth Sándor, a Simotrade Kft. üzletfejlesztési igazgatója a logisztikai létesítmények megvilágításának korszerű lehetőségeiről tartott előadást. Póka Viktornak, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem PhD hallgatójának prezentációja a fulfillment centerek fő kutatási irányairól, valamint néhány jó gyakorlat bemutatásáról szólt. Fleischer Tamás, a Hun-Ren Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Világgazdasági Intézetének nyugalmazott tudományos főmunkatársa pedig a Corcap európai uniós vasúti áruforgalmi projekt tanulságai jövőbeni logisztikai megfontolásokhoz címmel tartott előadást.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek