Lufthansa-számok: jó volt az első félév!

iho   ·   2017.07.14. 11:15
csoport2_cim

Mintegy 60 millióan utaztak a Lufthansa Csoport légitársaságaival az első fél évben – 17,2 százalékkal többen, mint 2016 első hat hónapjában. Összességében véve a Lufthansa Csoport több utast szállított 2017 első felében, mint eddig bármikor. A kapacitáskihasználtság 79 százalékos történelmi csúcsot ért el, 2,7 százalékponttal meghaladva az előző évi értéket, hangzik a csoport szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

A teherszállító kapacitás 2,9 százalékkal, a teherszállító kapacitás értékesítéséből származó, egy tonnakilométerre vetített árbevétel pedig 8,1 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Ennek eredményeképpen a teherszállítási kapacitáskihasználtság 3,3 százalékponttal javult júniusban. A 2017 első fél évi összesített teherszállító kapacitás 2,9 százalékkal haladta meg az előző év szintjét. A teherszállítási árbevétel 7,1 százalékkal, a kapacitáskihasználtság pedig 2,7 százalékponttal nőtt ugyanebben az időszakban.

A hálózati légitársaságok – a Lufthansa German Airlines, a SWISS és az Austrian Airlines 8,8 millió utast szállítottak júniusban, 6,7 százalékkal többet, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban és 5,1 százalékkal többet, mint tavaly júniusban. Az előző évvel összehasonlítva 2,6 százalékkal volt magasabb a rendelkezésre álló utaskilométerek száma júniusban, miközben a járatok száma 1,9 százalékkal csökkent. Az értékesítési volumen 6,2 százalékkal, a kapacitáskihasználtság pedig 2,8 százalékponttal 83,2 százalékra emelkedett ugyanebben az időszakban. A hálózati légitársaságok 45,5 millió utast szállítottak az első fél évben, 5,9 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. Kapacitáskihasználtságuk ugyanezen időszakban 3 százalékponttal, 79,3 százalékra nőtt.

A Lufthansa German Airlines mintegy 6 millió utast szállított júniusban – ami 2,7 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanebben a hónapban. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 0,5 százalékkal, az árbevétel pedig négy százalékkal nőtt júniusban. A kapacitáskihasználtság az előző év szintjét 2,9 százalékponttal meghaladva, elérte a 84 százalékot.

A Lufthansa German Airlines első fél évi utasainak száma 31,2 millió volt – 4,8 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. A 79,9 százalékos kihasználtság 3,4 százalékponttal haladta meg 2016 első fél évének szintjét. Ennek köszönhetően a Lufthansa German Airlines mind júniust, mind az első fél évet tekintve történelmi csúcsot döntött kapacitáskihasználtság terén.

A Lufthansa Csoport közvetlen légitársaságai – a Eurowings (azon belül a Germanwings) és a Brussels Airlines – mintegy 3,2 millió utast szállítottak júniusban. Ezen belül 3 millióan vették igénybe a rövid távolságú, 200 ezren pedig a hosszú távolságú járatokat. Az utasszám 79 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A júniusi kapacitás 108,7 százalékkal haladta meg az előző év szintjét, miközben az árbevétel 114,2 százalékkal, a kapacitáskihasználtság pedig 2,1 százalékponttal, 80,9 százalékra emelkedett.

A rövid távolságú járatokon a rendelkezésre álló utaskilométerek száma 73,5 százalékkal volt magasabb, miközben az árbevétel 79,4 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban. Ennek nyomán ezeken a járatokon a kihasználtság 2,7 százalékponttal haladta meg a 2016 júniusi szintet. A hosszú távolságú járatok kihasználtsága 1,4 százalékponttal, 80,8 százalékra csökkent ugyanebben az időszakban. A kínálat 329,5 százalékos bővülését az árbevétel 322,3 százalékos növekedése követte.

A közvetlen légitársaságok összesen 14,5 millió utast szállítottak az év első felében, 76,1 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A kihasználtság az előző évhez viszonyítva 0,9 százalékponttal 77,4 százalékra nőtt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek