Lufthansa: vége a sztrájksorozatnak

iho   ·   2013.05.02. 10:40
cim3

Az elmúlt hetek súlyos munkakonfliktusai, sztrájkjai után május elsején jutottak megállapodásra a Lufthansa alkalmazottainak szakszervezetei a cég vezetésével. Mint ahogy arról az iho/repülés is beszámolt, járatok százainak törlését okozták a leállások, amelyekkel a földi és légi személyzetek adtak nyomatékot bérköveteléseiknek.

A mostani megállapodás 26 hónapra szól, és a Lufthansa leányvállalatai, a Systems, a Technik és a Cargo dolgozóinak számára 4,7 százalékos béremelést ír elő, maguk a légitársasági alkalmazottak, akiknek száma 33 ezer, három százalékot kapnak.

A bérharcot vezető Verdi szakszervezet eredetileg 5,2 százalékot akart kiharcolni az összes alkalmazottnak, de a megállapodásról ennek ellenére elégedetten nyilatkozott, mert 2015-ig leállítják a tömeges leépítéseket.

Az első figyelmeztető sztrájk alkalmával a napi 1800 járatból hétszázat, a legutóbbi sztrájk idején majdnem az összeset le kellett mondani a munkakonfliktus miatt, akkor a vezetés még csak 1,2 százalékot ajánlott fel, állásmegtartási garanciák nélkül. A sztrájkok becslések szerint 15 millió eurónyi kárt okoztak a légitársaságnak.

A mostani eredmény a Verdi vezetése szerint már nem teszi szükségessé a sztrájkfegyver bevetését. A megállapodást a cég vezetése is tisztesnek ítélte, amely megnyitja az utat a légitársaság számára a jövő lehetőségei előtt. A pilóták Cockpit szakszervezete azonban a most megállapodottnál nagyobb béremelést akar, és még májusban megindítja ez ügyben a maga külön bérharcát, újabb sztrájkról azonban eleddig nem esett szó.

Mint arról beszámoltunk, a Lufthansa tavaly igen kemény költségcsökkentő programba fogott, amelynek része 3500 adminisztratív állás felszámolása. A program célja 2015-ig az üzemi eredmény megduplázása egészen 2,3 milliárd euróig. A most várható negyedévi jelentés az előzetes információk szerint azt tartalmazza, hogy a társaság vesztesége egyötödével csökkent, ami a már végrehajtott bér- és költségcsökkentéseknek volt köszönhető.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.