Ma tartja rendkívüli közgyűlését a Rába Nyrt.

MTI   ·   2012.06.19. 08:19

Ma tartja Győrben rendkívüli közgyűlését a Rába Járműipari Holding Nyrt.; a tanácskozás összehívását a szavazatok 76,97 százalékával rendelkező részvényes, a Magyar Állam képviseletében eljáró MNV Zrt. kezdeményezte.

A BÉT honlapján és a társaság internetes oldalán is elérhető előterjesztések szerint napirenden szerepel Fintha-Nagy Ádám, Földvári Gábor, Hrabovszki Róbert és Khalid Abdol Rahman igazgatósági tagok felmentése. (Martin Olivér hétfői hatállyal már korábban lemondott megbízatásáról.)

A hétről hatfősre szűkülő igazgatóságba négy új tagot javasolnak delegálni Borbíró Zoltán, Hajdu Tibor Zoltán, Székács Péter és Wáberer György személyében. (A személycserék így csak a testületet vezető Pintér Istvánt és az egyik tagot, Alan Spancert nem érintik.)

A felügyelő bizottság mindhárom tagja – Benedek János, Sándorfi Balázs, Varga Zoltán – a közgyűlés napjával írásban lemondott tisztségéről. A helyükre – szintén ötéves időtartamra – Kerékgyártó Jánost, Markovics Mirjánát és Polacsek Csabát javasolja megválasztani az MNV.

A közgyűlés – szintén az MNV Zrt. kezdeményezésére – több ponton módosítja majd a társaság alapszabályát.

A holding nettó árbevétele tavaly 35,77 milliárdról 39,379 milliárd forintra emelkedett, adózás utáni eredménye mínusz 859 millióról 455 milliós pozitívumba fordult, miközben a mérlegfőösszeg 32,042 milliárdról 35,777 milliárdra emelkedett a Rába Nyrt. éves jelentése szerint.

A tavaly 17,092 milliárdos rövid és 8694 milliárdos hosszú távú kötelezettsége volt a cégnek: ezek egy esztendővel korábban 13,845, illetve 8,138 milliárdot tettek ki. A cégcsoport alkalmazottainak száma 2047-ről 1962-re csökkent.

Időközben jóváhagyta az Európai Bizottság versenyhatósága a Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek állami felvásárlását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) április eleji közlése szerint.

Kapcsolódó hírek