Magyar harci búvárok az Adrián

iho/hajózás   ·   2012.06.08. 12:54

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának harci búvárai segítették a több mint kilencven éve elsüllyedt Ferenc József csatacirkáló régészeti feltárását. A roncs negyvenöt méter mélységben fekszik az Adriai-tengerben, a montenegrói és a horvát határ találkozásánál – írja a Háborúművészete.hu.

A Ferenc József csatacirkáló 1919. október 17-én süllyedt el. A májusi kutatóexpedíciót a depreceni székhelyű Czakó Búvár Kft. szervezte, tudományos munkájukhoz kértek segítséget a Magyar Honvédségtől. Négy napon át segítette a honvédség a negyvenöt méter mélyen lévő hajótest feltérképezését, állapotának dokumentálását.

Miklós Bence zászlós, a kutatásban részt vevő katonai csoport parancsnoka hazaérkezésük után elmondta: két napra kaptak kutatási engedélyt, a Bocskai-dandár harci búvárainak feladata a víz alatti biztosítás volt; ezenkívül megfigyeléseket végeztek, részt vettek a hajó állapotának dokumentálásában, valamint fényképeket, videofelvételeket készítettek és világosítottak.

A Ferenc József jelenlegi pozíciója már extra mélységnek számít. A merülések végén, felfelé menet minden alkalommal dekompressziós megállásokat kellett beiktatni a keszonbetegség elkerülése érdekében. A Magyar Honvédség búvárainak ez volt a második extra mély merülésük: az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj tűzszerész-búvárai 2008 októberében, szintén az Adriai-tengeren kegyeleti merülést hajtottak végre a Szent István csatahajónál. Hatvanméteres mélységben egy emléktáblát is elhelyeztek a roncson.

Kapcsolódó hírek