Magyar Modellező Fórum: öt előadás a terepasztalok építéséről

iho/vasút   ·   2023.11.22. 09:45
00_mmf

Úttörő vállalkozásba fogott a Viessmann Modellgyártó Kft., azzal hogy felvállalta a Magyar Modellező Fórum megszervezését.

A rendezvény december 2-án, szombaton, 9 órakor kezdődik Bátonyterenyén, az Ady Endre Művelődési Központban (3070 Bátonyterenye, Molnár Sándor út 1–3.). A szombati délelőtt folyamán öt előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, majd délután ezt egy állófogadás követi a Viessmann Modellgyártó Kft. bátonyterenyei telephelyén (Bátonyterenye, Orgona út 1/C.).

A rendezvényen a részvétel regisztrációhoz kötött, ezért a részvételi szándékot a rendezveny@viessmann-modell.com emailcímen előre kell jelezni.

Ízelítő az előadásokból
Soós András: Erős fundamentumok: a terepasztal építésének tervezése

Mint az élet számos területén, egy terepasztal építését megelőzően is a siker egyik titka a megfelelő és kellően körültekintő tervezés, előkészítés. Magának a nyomvonalnak, de akár a megálmodott terepnek a megtervezése ma már profi számítógépes programok segítségével könnyen elkészíthető. Ugyanakkor annak érdekében, hogy a sok-sok energiával megépülő asztalunk hosszú évekig álljon az öröm és a játék szenvedélyének a szolgálatába érdemes számos, az építést befolyásoló körülményt is alaposan megvizsgálni.

Szűcs Miklós: Tájépítés

Három részre bontanám a táj építésének a bemutatását. Első fejezetbe tartozik a különböző anyagok felhasználása, amiből a terep épül. Először a tájon elhelyezkedő tereptárgyak és hidak, alagutak, támfalak és egyéb műtárgyak kialakítása. Második részben a durva terep kialakítása, ide tartozik, hogy milyen anyagokat használok a táj kialakításához. A harmadik részben a végleges terep elkészítése az anyagok ismertetése, terep építési technikák elbeszélése.

Simon Zoltán: Életet a fénynek!

Minden modellező törekvése, hogy élethű másolatot készítsen a való világról. Ma már számos megoldás van arra, hogy a környezetet megtöltsük élettel. Az egyik ilyen lehetőség a világításokkal és fényekkel kapcsolatos „játék”. Gyakorlati példákon keresztül mutatom be, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a digitális vasútmodellezés korszakában.

Martisz Gábor: Elektronika vezérlés

Analóg, és digitális vezérlés rövid bemutatása. Digitális vezérlések, az ahhoz kapcsolódó perifériák általános bemutatása, jellemzése, valamint a tervezéshez, alapokhoz (vázépítés, sínfektetés, stb..) kapcsolódásának összefüggései, ismérvei. Főbb elektronikák funkcióinak bemutatása. Elektronikák beállításainak, programozásának bemutatása példákon keresztül annak érdekében, hogy laikusok, kevésbé hozzáértők számára sem legyen ijesztő ezek alkalmazása.

Vita Szabolcs (Viessmann Modellgyártó Kft): CarMotion: Forradalom a terepasztalon

Négy éves fejlesztőmunkánk eredményeként végre lehetségessé válik valódi közlekedési szituációkat létrehozni a terepasztalon. Fejlesztésünk erőssége, hogy ezeknek az életszerű helyzeteknek a létrehozását többlépcsős felhasználóbarát környezetbe tettük, vagyis létrehoztunk egy alapszinten, haladószinten és professzionális szinten is könnyen alkalmazható beépítési technikát és egy ingyenesen letölthető, egyszerűen kezelhető szoftvert. Talán fölösleges is megjegyezni ezek után, a járműveinket úgy terveztük, hogy minden eddigi rendszerünkkel összeilleszthetők legyenek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek