Már hangot is rögzíthetnek a testkamerák, így még több védelmet nyújtanak a jegyvizsgálóknak

iho/vasút   ·   2022.01.14. 18:00
00_testkamera

A személyszállítással foglalkozó társaságok közös javaslatára az Országgyűlés módosította a személyszállítási törvényt, így idén már hangot is rögzíthetnek a testkamerák; bár az eszközök képesek lettek volna rá, eddig – a jogszabályoknak megfelelően – csak képfelvétel készítése volt engedélyezve. A módosított törvény lehetővé teszi a testkamerák felvételeinek hatékonyabb használatát többek között a bizonyítási eljárások során, így pedig tovább csökkenhet a közfeladatot ellátó személyek elleni sértő vagy erőszakos cselekmények száma.

A jogszabály-módosítást a vasúttársaság a többi személyszállítással foglalkozó társasággal közösen kezdeményezte. A MÁV-Start kifejezett javaslatára a testkamera fogalma is belekerült a törvény szövegébe, és annak a kép- és hangfelvételt is megengedő működtetését fogadták el. Ez egy többéves előkészítési munka következménye, amely keretén belül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság támogató állásfoglalását is megkérve sikerült elérni a módosítást.

Az „utasok, valamint a szolgáltató munkavállalói és megbízottai élete, személye, testi épsége, vagyontárgyai ellen irányuló jogsértő cselekmény felderítése, bizonyítása” érdekében meghozott jogszabályi változás hatására a képkészítés mellett már a hangrögzítésre is van lehetőség a testkamerákkal.

Így sokkal egyszerűbb lesz bizonyítani, hogy mi történt az utas és a jegyvizsgáló szóváltása közben, mi előzte meg az esetleges bántalmazást, mi hangzott el az események során. A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül. A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők. A jogszabályi módosításnak köszönhetően a hatóságoknak is sokkal könnyebb lesz a bizonyítási eljárás a nyomozás során, és a bíróságok is fel tudják használni azokat, mert sokkal egyértelműbbek lesznek a bizonyítékok.

Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. Tavaly a 2020-ban tapasztalt 65-höz képest 59 atrocitás történt országosan. Ezt megelőzően, 2019-ben 70 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Az elkövetők több mint fele menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni vagy ittas volt. A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera is, tavaly 7826 jegyvizsgáló összesen 15 ezer 380 alkalommal, 70 ezer 800 vonaton vette fel szolgálata során. A készülékek használatának bevezetése óta kevesebb jegyvizsgálót ért agresszió, továbbra is csökkenő tendenciát mutat a bántalmazások száma. 2021-ben a használat során öt esetben kérték a jegyvizsgálók által rögzített kameraképek kiadását a hatóságok az eljárás során, amikre három esetben jegyvizsgálót ért bántalmazás, valamint két esetben maszkhasználat elmulasztása okán a feljelentés miatt volt szükség. A leginkább veszélyeztetett elővárosi vonalakon kötelező a használatuk, aminek köszönhetően ezeken a vonatokon szinte nullára esett vissza a bántalmazások, inzultusok száma.

A MÁV-Start 2019. szeptember 1-je óta 169 testkamerát szerzett be, és további közel ezer beszerzését tervezi. A vasúttársaság célja, hogy minden szolgálati helyen, az összes szolgálatban lévő jegyvizsgálónak biztosítani tudja a testkamera használatát.

A MÁV-Start igényeinek megfelelően fejlesztett, a jegyvizsgálók által használt, bűnüldözésben is használatos, a fokozott igénybevételt is jól tűrő testkamera akár nyolc órai üzemre is képes. Ezalatt folyamatos hang- és képfelvételt tud készíteni, akár éjszakai körülmények között is, amiből legalább 13 órányit képes tárolni, valamint károsodás nélkül kibírja azt is, ha két méterről leejtik. A full HD minőségű felvétel a készülék egyetlen gombjának megnyomásával indítható, ekkortól a gombnyomást megelőző húsz másodperc videóanyagát is rögzíti, de öt megapixeles fotó készítésére is alkalmas. A mobil kamera az adatokat kódolt formában, jelszóval védetten tárolja, így azokhoz az eszközön hozzáférni nincs lehetőség. A készülékekhez tartozó gyűjtőállomások a munkavállaló azonosítására, a rögzített adatok letöltésére, a kamerák ellenőrzésére és az akkumulátorok feltöltésére szolgálnak. A rendszer valamennyi eszköze támogatja a távoli frissítés lehetőségét (az eszközök frissítése szerveren keresztül, automatikusan vagy kézileg is történhet). A készülékből az adatok a dokkolókra történő csatlakoztatás után automatikusan menti át és azt követően törli azokat, a dokkolón tárolt adatok pedig – a személyszállítási törvénynek megfelelően – a tizenhatodik napon automatikusan törlődnek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek