Mégsem lesz irányító sztrájk Romániában

iho   ·   2015.09.02. 11:32

Elmarad a romániai légiforgalom-irányítók mára meghirdetett sztrájkja, miután a szakszervezeti vezetők tegnap aláírták a kollektív munkaszerződést – közölte Iulian Matache közlekedési miniszter.

A romániai légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) dolgozói múlt héten jelentették be, hogy szeptember elsejétől meghatározatlan időre beszüntetik a munkát. A szakszervezetnek nem bérkövetelései voltak, hanem az ellen tiltakozott, hogy a cégvezetés állítólag az egyik koalíciós párt politikai befolyása alá került, miután egy tavaly februári légi szerencsétlenség után a ROMATSA korábbi vezetését leváltották.

A munkabeszüntetés meghirdetése nyomán az érdekképviselet elérte a ROMATSA vezérigazgatójának lemondását és további követeléseit is sikerült beépítenie a kollektív munkaszerződésbe.

A román sztrájktörvény szerint a légi irányításban csak részleges munkabeszüntetés engedélyezett, vagyis egy esetleges sztrájk ideje alatt is biztosítani kell a földi irányítást a román légteret használó gépek 30 százalékának, valamint a sürgősségi és humanitárius feladatot ellátó légi járműveknek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.