Megújul a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasza

iho   ·   2021.02.12. 15:00
00_pesti_also_rakpart

A budapesti rakpartok gyalogosbarát megújítását a fővárosi önkormányzat első lépésben a pesti alsó rakparton a Kossuth tér és a Margit híd közötti szakaszon kezdi el a mintegy 500 méter hosszú szakasz hiányzó gyalogos kapcsolatának megteremtésével.

A tervek Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-odalán számolt be. Az elképzelések még tavaly év elején érkeztek be a hivatalba, de mivel ezek még az előző városvezetés szempontjait tükrözték, és azok nem egyeztek az új városvezetés elvárásaival, a projekt áttervezése mellett döntöttek. A tervezés során szélesítettek a járdát, növelték a forgalomcsillapított szakasz hosszát, kivették a szalagkorlátot az útpálya mellől, és talajkapcsolatos fák ültetését kérték.

A meglévő út felújításával egy időben összefüggő, 4-5 méter széles gyalogos sétányt alakítanak majd ki úgy, egyúttal 30 kilométer/órás forgalomcsillapított zónát is kialakítanak. A gyalogos sétány arculata a rakpart Parlament előtti szakaszának kialakításához illeszkedik majd, gránitkockakő-burkolattal, emellett a projekt során harmincöt fát is ültetnek a sétány mentén. Ahhoz, hogy a sétánynak helyet biztosíthassanak, a Markó utcai lehajtó támfalat is átépítik a műemlékvédelmi előírások figyelembevételével.

Karácsony Gergely azt is írta, elkötelezettek a kerékpározás feltételeinek javítása mellett, a rakpart ezen szakaszának szűk keresztmetszete nem teszi lehetővé a kerékpársáv kialakítását, így a kerékpárosok továbbra is a felső rakpartot vehetik igénybe a biztonságos közlekedéshez. A munkák elvégzéséhez pénteken megjelent a nyílt közbeszerzési felhívás. Az építkezés ütemterv szerint idén júniusban kezdődik, és 2021. december 31-én tervezik befejezni. A közbeszerzési eljárásban március 17. délelőtt 10 óráig van lehetőség ajánlattételre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek