Megvétózhatják a Wizz Air törökországi járatait?

iho/repülés   ·   2012.10.29. 10:12

Egy légügyi szakértő a turizmus.com szerkesztőségének eljuttatott üzenetében aggályosnak minősítette a Wizz Air bejelentését, miszerint „a … légitársaságot jelölték ki, hogy Budapestről Antalyába, Isztambulba és Moszkvába repüljön.” A közleményben tudatták azt is, hogy a „jogok elnyerése az érintett országok közötti diplomáciai eljárások, illetve az illetékes orosz és török hatóságok jóváhagyását követően válik véglegessé.”

A neve elhallgatását kérő szakértő kifejtette, hogy ha a török fél beengedné a Wizz Airt Budapestről, akkor alapot adna ahhoz, hogy bármelyik európai légitársaság, bármelyik elosztó pontjáról járatot üzemeltethessen Törökországba. Ez viszont Törökországnak mindaddig nem érdeke, amíg ugyanilyen jogokat a török légitársaságok nem élvezhetnek. Ez utóbbihoz viszont az összes uniós országnak, köztük Görögországnak és Ciprusnak is parafálni kellene az európai légügyi jogosultságok horizontális kiterjesztését, ami enyhén szólva is kétséges – tette hozzá a szakértő.

A légügyi szakértő megjegyezte azt is, hogy az érvényben lévő bilaterális légügyi egyezmény magyar többségi tulajdonú légitársaság kijelölését felételezné. A Nemzeti Közlekedési Hatóságtól viszont a kijelölést „egy olyan cégcsoport kapta amely amerikai tőkéből Máltán bejegyzett cége alapított a Csatorna szigeteken, és Központja Svájcban van”. Ez utóbbira reagálva, Daniel de Carvalho, a Wizz Air kommunikációs vezetője azt írta a turizmus.com szerkesztőségének, hogy a Wizz Air a polgári légiközlekedésért felelős hatóság felügyelete alatt működik, magyar szakemberek alapították Magyarországon, s alkalmazottainak különböző nemzetiségű csoportjai között a magyar a legnépesebb.

A kommunikációs vezető hozzátette, hogy a légitársaság nagyon reméli, hogy hamarosan alacsony jegyárakkal lehet majd repülni Budapest és Moszkva, Isztambul, valamint Antalya között.

Kapcsolódó hírek