Mérőhajók, kitűzőhajók, vízmérce fejlesztése: véget ért a Fairway Danube projekt

MTI/iho   ·   2022.01.15. 12:00
00_fairway_danube

Lezárult a dunai hajózást segítő program, amelyet hat Duna-menti ország valósított meg az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 19 millió eurós támogatásával.

A résztvevő országok öt korszerű, szonárral – többsugaras medermérő berendezéssel – felszerelt mérőhajót vásároltak, amelyek közül egy Magyarországra került. A mérőhajók segítségével a hajózásnak kritikus szakaszokat, a gázlókat és szűkületeket mérik fel minden évben.

A program részeként az al-dunai országok vízmérce-hálózatát is fejlesztették a napi vagy akár óránkénti vízállás-változások rögzítéséhez. A vízállás-előrejelzés modernizálását az OVF munkatársainak vezetésével végezték el. Mivel a Duna vízszintjének változása meghatározó a szállítandó áru mennyisége szempontjából, a többnapos, minél pontosabb előrejelzés nagymértékben segíti az útvonaltervezést.

A biztonságos hajóút kijelölését szolgáló bóják kihelyezése és karbantartása érdekében négy új kitűzőhajót szereztek be a partnerek, Magyarországon három meglévő kitűzőt láttak el pontszerű mérésekre alkalmas berendezéssel. Szintén a biztonságos útvonaltervezést szolgálja a szlovák üzemeltetésű bősi hajózsilip rekonstrukciója, amelyhez a projektben megvalósíthatósági tanulmány készült. Az OVF tájékoztatója szerint megvizsgálták a drónok alkalmazását a hajózásban és folyószabályozásban, és intelligens bójákkal kapcsolatos teszteket dolgoztak ki.

A projekt részeként létrehozott WAMOS (Waterway Monitoring System) szoftver medermérési, vízállás- és a legkisebb hajózási vízszintadatok biztosításával a víziút-fenntartók munkáját teszi hatékonyabbá. A rendszer megjeleníti az összes releváns víziút-információt, amelyek segítéségével a szakemberek értékelni tudják a Duna változásait, ennek alapján dönthetnek például a hajóútkitűzés módosításáról.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek