Mezei István halálára

T. H. F.   ·   2015.10.29. 13:28
00kicsi

Sohasem állt tőle távol az úttörő feladatok megvalósítása. Bár vasutasként is kezdeményező típusként ismerték – Fehérvár egykori gépészeti főnökeként nem is tehetett másként –, elsősorban számos, korszakos jelentőségű, vasúti témájú könyv szerzőjeként és szerkesztőjeként vált megbecsültté. Ma már kevesen tudják, de az elsők között, még a hatvanas években írt a Nohabokhoz használati útmutatót – a Mérnök Továbbképző Intézet A5-ös méretű kiadványaira még sokan emlékezhetnek, akárcsak a Vasúthistória Könyvekre; a kiadványfolyamnak ő volt a sorozatszerkesztője.

Az életmű gazdagsága miatt teljes képet e helyütt nem adhatunk összes könyvéről, de éppen eme gazdagság révén érdemelt ki a Mezei István Mikó Imre díjat. Rengeteget tett a 150 éves magyar vasút (1996) és a 125 éves MÁV (1993) tiszteletére megszervezett grandiózus ünnepségek, járműparádék létrehozásáért, és a jeles évfordulókat rendre míves kiadványokkal tette emlékezetesebbé, mint például a Lovas Józseffel összeállított MÁV vontatójármű album, 1868–1993 című kötet.

Másik állandó szerzőtársával, Komoróczky Istvánnal már előrehaladott állapotig jutott el legújabb, összegző kiadványuk sajtó alá rendezésével – ebben a kötetben azonban fekete keret övezi majd a kolofonban a magyar vasúti könyvészet kiemelkedő alakjának nevét…

Mezei István életének nyolcvanadik évében hunyt el. Temetése november ötödikén, 11 órakor lesz a veresegyházi katolikus temetőben. Emlékét megőrizzük.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek