Miből tudjuk, hogy okos-e a kutyánk?

iho   ·   2020.07.10. 15:51

(x)

Mitől is okos egy kutya?

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál sincs két egyforma személyiség. Bár bizonyára te is hallottál róla, hogy némelyik fajta “okosabb” a másiknál, de mégis miből következtetnek minderre? Tán szót fogad, ha azt mondják “Maradj!”? Vagy engedelmeskedik az “Ül!”, “Fekszik!” parancsoknak? Ez mind dicséretre méltó, de előfordulhat, hogy egyes kutyák másban jók, és ettől lesznek ők “okosak”!

Manapság sok helyen találkozhatunk kutyás képzésekkel, de ezek közül a leghatékonyabbak azok, ahol a kedvenceket saját személyükre szabott módszerekkel tanítják. Így minden kutyának lehetősége van megmutatni azt, amiben ők a legjobbak. Sőt ebben segíthetnek még a kiképzőboxok, amelyekkel egyszerűen elkülöníthetők a kutyusok egymástól. Ha ilyenre lenne szükséged, nézd meg a SINB kiképzőboxokat!


A kutyák személyisége

  • Szófogadó

Ők azok, amire minden ember vágyik. Könnyen kezelhetőek, és azon igyekeznek, hogy gazdájukat boldoggá tegyék. Rendkívül egyszerű velük együtt élni, és bárhová magaddal viheted őket, biztosan nem teszik pokollá a napodat.

  • Tanulékony

Ezek a típusú kutyák nagyon kíváncsiak. Könnyedén felkelthető az érdeklődésük, és jól motiválhatóak. Továbbá nagyon figyelmesek, így egyszerűen sajátítják el a parancsokat és a trükköket is.

  • Érzékeny

Náluk nem kell felemelned a hangod, egy enyhe figyelmeztetés is hatásos számukra. Ezenkívül ők a büntetésekre is sokkal érzékenyebbek, mint más kutyák. Éppen ezért rájuk nagyon oda kell figyelni, hiszen teljesen máshogy kell hozzájuk viszonyulni, mint a többihez.

  • Rezdületlen

Tőlük aztán bulizhatsz éjjel-nappal, vagy akár nyúzhatják a gyerekek, bömbölhet mellettük a kisbaba, nem kell attól tartanod, hogy egy percig is zavarnád őket. Végtelenül türelmes és toleráns típusúak.

  • Szeleburdi

Biztosan te is találkoztál már olyan kutyussal, akiből soha nem fogy ki a Duracell elem. Bármennyit is mozog, ugrál, játszik és szaladgál, ugyanannyira energikus, mint mikor reggelente felébred. Ők azok, akik az élet minden pillanatát élvezik, és bár nagyon bolondosak, imádják a gazdájukat.

  • Kitartó

A kutyák jellemzően kitartóak. Ám azoknál az ebeknél, amelyekbe még több kitartás szorult, akár órákig is próbálkozhatnak egy jutifalatos játékkal, de ugyanakkor vigyázni is kell velük, mert a csínytevésben és a rosszalkodásban is ugyanolyan fáradhatatlanok.

  • Barátságos

A barátságos vagy “bújós” kutyák igénylik a közelséget és a társaságot. Gyorsan barátkoznak más állatokkal és alakítanak ki szoros köteléket állattal és emberrel egyaránt.

Tehát hogy egy kutya mennyire vagy mitől okos, nem egyszerű eldönteni, mindenképp fontos megismerni a személyiségüket. Hiszen minden kutya jó valamiben, de az biztos, hogy könnyedén beférkőznek a szívünkbe.

Kapcsolódó hírek