Miért tartják április 26-án a pilóták nemzetközi napját?

iho/repülés   ·   2023.04.26. 16:00
pilótanap

Ma van a Nemzetközi Pilótanap. Könnyű felszállást kívánunk minden kereskedelmi pilótának, repülésoktatónak, a magángépek repülőszemélyzetének, a vadászrepülőgép-, helikopter- és kedvtelésből repülő pilótáknak! És, persze sokszáz lágy landolást. 

Feltéve, hogy még nem találkoztak a mindössze kilenc esztendeje megtartott napra, valószínűleg sohasem jönnének rá, hogy az miért éppen április 26-ára esik, egyáltalán honnan az eredete?  

Amíg a repülés története több, mint száz évet ölel fel, hiszen a Wright fivérek megalkotta, első működőképes repülőgép, a Wright Flyer (ismert Kitty Hawk-ként is) 1903 végén emelkedett a levegőbe, a pilóták csak 2014-ben kaptak hivatalos ünnepi napot, amit a Török Repülőpilóták Szövetsége (Türkiye Havayolu Pilotları Derneği) kezdeményezett. Ezt a dátumot nem véletlenül választották: a szövetség ezzel kívánt emlékezni az első török ​​pilóta, a Franciaországban kiképzett Mehmet Fesa Evrensev 1912-es, erre a napra eső isztambuli szűzfelszállására. A kezdeményezést a kanadai székhelyű, a világ minden tájáról 140 ezer pilótát tömörítő szervezet, az IFALPA kedvezően fogadta, és azóta tudható szélesebb körben is, ki is volt Mehmet Fesa Evrensev

Az első számú török pilóta  számos sikeres bevetést hajtott végre az 1912–13-as Balkán-háborúkban, de ettől függetlenül is jelentős szerepet játszott a török ​​repülés történetében. Részt vett a sèvres-i békeszerződést felülíró, Kemal pasa vezette török függetlenségi háborúban, majd később az izmiri légiiskola oktatójává nevezték ki. Fesa Evrensev 1925 novemberében akasztotta szögre a botkormányt, de a repüléstől nem vonult vissza: 1933-től fontos pozíciót töltött be Törökország első légiközlekedési szervezeténél (Türk Tayyare Cemiyeti). Egy évvel később pedig a Török Repülési Szövetségnél kezdett dolgozni. 

Ezerkilencszáznegyvennyolcban pótbizonyítványt kért a francia Aero Clubtól; erre azért volt szükség, mert amikor 1915-ben orosz fogságba esett, öt évig nem adott, nem adhatott hírt magáról. Mire visszatért Törökországba, a halálát feltételező hozzátartozói megszabadultak személyes holmijaitól, így az egyes számú török pilótaigazolványtól is. .

Fesa Evrensev 1951-ben, 73 éves korában hunyt el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek