Milyen kerti szivattyút vegyek az öntözéshez?

iho   ·   2022.06.29. 10:00
einhellpxcaquinnaakkuskertipumpa

A nyárral együtt a kerti öntözés ideje is elkezdődik, hiszen a fokozott napsütés miatt bizony az udvaron levő növények vízigényét mindenképpen ki kell elégíteni. Ez ugyanúgy igaz abban az esetben ha főként pázsit ékesíti a területet de akkor is, ha veteményes, gyümölcsös is helyet kapott itt. Nem mindegy azonban, hogy milyen szivattyút választunk e feladat elvégzéséhez.

Mire érdemes odafigyelni, ha kerti szivattyút választunk?

Az első nagy kérdés amikor kerti szivattyút szeretnénk vásárolni az, hogy honnan szeretnénk kinyerni a szóban forgó folyadékot. Hiszen az, hogy egy mély kútból vagy egy kisebb ciszternából kellene kiszivattyúzni a vizet, nagymértékben behatárolja azt, hogy milyen teljesítményű szerkezetre van szükség, sőt, a vízmélység kapcsán a típusok között is különbséget kell tenni. A másik lényeges kérdés az, hogy milyen öntözési módszer mellett tettük le a voksunkat, hiszen egészen más teljesítményre van szükség egy slag esetében mint egy szórófejes megoldás kapcsán. Míg az előbbihez bőven elég lehet a 0–60 liter/perces maximális teljesítmény, addig az utóbbinál már a 70–90 liter/perces, 4,6 baros méretekben ajánlott gondolkozni.

Milyen típusú kerti szivattyúk léteznek?

E téren igen széles a kínálat, ezért is annyira lényeges mérlegelni a fentieket. Hiszen egy igazán mély, 7-8 méternél és mélyebb kút esetében például már mindenképpen a búvárszivattyúk között kell nézelődni, míg ha ennél alacsonyabb a vízszint, az önfelszívó típusok is megbirkóznak a feladattal.

Szempont lehet még a mélykúti szivattyú is, amely segítségével bármilyen mélységből fel tudjuk szivattyúzni a folyadékot.

Szintén igen nagy népszerűségnek örvend az esőhordóba belesüllyeszthető szivattyú, amely egy olyan nagyobb teljesítményű búvárszivattyú, amelyben van beépített úszókapcsoló. Ennek köszönhetően pedig akár 4 milliméterig is ki tudja szívni a vizet. Ezáltal pedig nagymértékben csökkenthető a vízdíj is.

Nem mehetünk el szó nélkül a téma kapcsán a kerti pumpák mellett sem, A kerti szivattyú pumpák olyan szerkezetek, a melyeket nem kell bemeríteni a vízbe. Két cső áll rendelkezésünkre, az egyik a vízbe kerül, a másik pedig maga az elvezetőcső, amellyel locsolhatunk.

Szivattyú öntözőrendszerhez

Ha az ember egy komolyabb öntözőrendszert alakít ki a kertben, bizony a szivattyú választás kapcsán is körültekintőnek kell lenni. Ugyanis a komplett vízigényt az öntözőfejekből összeállított öntöző körök vízigénye adja meg. Erről minden esetben a termék tájékoztatóján találunk információkat. Emellett pedig a szórófejek nyomásigényével, valamint csővezeték által okozott nyomásveszteséggel is számolnunk kell. Innentől kezdve pedig már csupán a kút és a rendszer közötti csőszakasz nyomásveszteségét kell figyelni. Mivel ez igen összetett dolog, érdemes szakember segítségét kérni adott esetben a pontos számításhoz.

Szivattyú csepegtető öntözéshez

A csepegtető öntözés esetén viszont más a helyzet, ugyanis ezeknek a csöveknek jellemzően 1,5 bar teljesítménynél nem nagyobb a kapacitása, így a kerti szivattyú mellett egy nyomáscsökkentő beszerezése is szükséges. A szivattyú mérete kapcsán pedig szem előtt kell tartani a kívánt szállítómagasságot, valamint azt is, hogy a vízforrás az adott nyomásértékeken mekkora vízmennyiséget képes biztosítani.

Kerti szivattyú beüzemelése

A kerti szivattyú beüzemelése rendszerint gyerekjáték, azonban a szezon első beindítása során kiemelt figyelmet érdemel. Az önfelszívó szerkezetek kacsán először is fontos meggyőződni arról, hogy a szivattyú akna biztosan száraz legyen, ugyanis ha víz áll benne, semmiképpen nem szabad bekapcsolni. Érdemes levenni a gép hátuljáról a ventilátort is átforgatni egy kicsit kézzel a tengelyt, majd megtörténhet a légtelenítés is. Ehhez hozzátartozik a szívó-nyomó csatlakozások ellenőrzése is. A kerti szivattyú rendszerbe szerelését követően a szerkezetet érdemes feltölteni vízzel a megfelelő nyíláson keresztül, majd csatlakoztatni nyomóoldali tömlőt. Így ugyanis remekül eltávolíthatók az esetleg még rendszerben maradt légbuborékok.

Amennyiben sikerült kiválasztani a megfelelő kerti szivattyút és körültekintőek vagyunk a beüzemelés során is, egy nagyon hasznos és igényeinket hosszú távon kiszolgáló szerkezetet tudhatunk magunkénak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek