Minden román egyetemista ingyen utazhat vasúton

iho/vasút   ·   2018.03.29. 14:09

Ingyen utazhatnak vonattal az állami felsőoktatásban vagy akkreditált magánegyetemeken tanuló egyetemisták – írja a bukaresti Agerpres hírügynökség magyar kiadása. Eddig csak a huszonhat évnél fiatalabb egyetemisták számára voltak térítésmentesek a román nemzeti vasúttársaság CFR szerelvényei. A szenátus szerdai döntése értelmében azonban már életkortól függetlenül ingyenes a vasúti szolgáltatási minden olyan egyetemi hallgató számára, aki bizonyítani tudja, hogy valamelyik akkreditált egyetem alap-, mester- vagy doktori képzésén vesz részt.

Az egyetemisták ingyenvonatoztatását a szociáldemokrata PSD kormánypártot vezető Liviu Dragnea, Mihai Tudose exminiszterelnök, Liviu Pop oktatási miniszter és Marcel Ciolacu szociáldemokrata honatyák terjesztették elő még 2016-ban, a párt egyik választási ígéreteként. A döntés nyomán a román fiatalok miatt hetvenöt százalékkal nőtt az utasforgalom.

Az Azonnali.hu tavaly nyáron azonban panaszt tett a CFR-nél, mivel az ingyenes vonatozás lehetőségét kizárólag a romániai egyetemek hallgatói vehetik igénybe, vagyis akik Romániában akkreditált felsőoktatási intézmények diákjai, valamint az aktuális egyetemi évben lepecsételt diákigazolvánnyal, illetve érvényes személyivel rendelkeznek. A többieknek semmilyen kedvezmény nem jár. Vagyis például hiába ad a MÁV az uniós előírásoknak megfelelően minden uniós állampolgárnak a magyar állampolgárokéval megegyező kedvezményeket, Romániában nem érvényesül sem a reciprocitás, sem az egyenlő bánásmód elve, azaz a többi EU-tagállam polgáraival szembeni diszkrimináció tilalma.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek