Mindig is akart egy Mach-mérőt? Itt a nagyszerű alkalom!

iho/repülés   ·   2016.10.31. 16:15
concorde161031_0

Marc Labarbe, az aukciós ház vezetője szerint a világ minden tájáról érkeznek majd a licitre, köztük gazdag gyűjtők, kevésbé vásárlóképes rajongók, nosztalgiázók és olyanok is, akik korábban dolgoztak a repülőgéppel hajózó személyzetként, mérnökként vagy karbantartóként. Az árverés november 3-ától 6-áig Toulouse-ban lesz, ahol a repülőgépet a mostani Airbus-gyárban összeszerelték.

Az aukciós ház honlapján lévő információk szerint az aukción 15 euró (4500 forint) és 12 ezer euró (mintegy 3,7 millió forint) közötti kikiáltási árról indulnak az alkatrészek. A tételek között szerepel menükártya, csavar, poggyásztároló, széksor, de lehet venni futóműről származó gumit, műhorizontot, illetve egyéb műszereket, vécét és széket is.

A legdrágább tétel egy repülési műszer, egy úgynevezett Mach-mérő, amellyel a gép hangsebességét mérték. A gép a hangsebesség kétszeresével repült az óceán fölött.

Az első Concorde forgalomba állításának januárban lesz negyvenegy éve. Az elsősorban a francia Air France és a brit British Airways által üzemeltetett gépek három óra alatt tették meg a London–New York távolságot. A forgalomból 2003 októberében vonták ki őket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.