Mit tehetsz a kutyád egészségéért?

iho   ·   2020.04.10. 09:07

(x)

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” – így szól a Kis Herceg jól ismert sora. E mondat megírása óta ugyan eltelt már jó pár év, azonban jelentése napjainkban is éppúgy megállja a helyét.

Ha kutyát tartasz, érte bizony te vagy a felelős. Neked kell gondoskodnod arról, hogy rendszeresen állatorvoshoz vidd. A te feladatod, hogy eleget foglalkozz vele, és megtanítsd az alapvető viselkedés szabályaira. A boldogsága is rajtad múlik, illetve az egészsége is. Bár neki is megvan a saját személyisége, ha megtalálod vele a közös hangot, akkor felnéz rád, és követi az utasításaidat. Nézzük, hogyan válhatsz egy boldog kutyus felelős gazdijává!

Mit egyen a kutya?

Az etetés kardinális kérdés, ugyanis nagyban meghatározza az eb egészségét és életének hosszát. Ha belegondolsz, nálunk, embereknél sincs ez másképp: aki egész életében tudatosan táplálkozik és mellette eleget mozog, az valószínűleg sokkal magasabb kort fog megélni, mit az, aki silány, feldolgozott élelmiszereken él, és fizikailag sem aktív.

A kutyák emésztőrendszere bár nagyon különbözik a miénktől, ám néhány dologban hasonló. Tudtad például, hogy egy kutya is ugyanúgy lehet ételallergiás? Ha valóban gondos gazdi vagy, akkor ennek a jeleit hamar észre fogod majd venni kedvenceden. Hogy melyek ezek? Nos, ha a kutyus állandóan vakarózik, folyamatosan nyalogatja a lábait, begyullad a füle, bőr- és szőrproblémái keletkeznek, esetleg puffadás vagy hasmenés kínozza, az mindenképp árulkodó jel.


Ilyenkor a legtöbben csirkehús-allergiára gyanakodnak először, ami jó kiindulópont lehet. Neked is érdemes csirkementes tápra váltanod, például a Panzi Fit Active eledelekre, amelyeket megtalálsz a Kutyakajas.hu Webáruházban. Ha azonban ezután sincs látható javulás, akkor más probléma is állhat a háttérben, így nincs mese, irány az állatorvos!

Allergiától függetlenül is érdemes jó minőségű tápot adni kutyusodnak, hiszen ez a kulcs az egészséges, hosszú élethez. Persze a kínálatban elveszni könnyű, ám ha az összetevőket végigböngészed, akkor az sokat segíthet. Egy ideális táp magas arányban tartalmaz húsokat, emellett találhatóak benne gyümölcsök, gyógynövények, illetve vitaminok és ásványi anyagok is. Amire viszont semmi szükség, azok a szója és egyéb gluténforrások, illetve a mesterséges színezékek, ízesítők. További fontos dolog: semmiképp se etesd kutyádat házikoszttal!

Mennyit mozogjon a kutya?

Nos, ezzel kapcsolatban sincs általános előírás, hiszen minden ebnek egyedi a mozgásigénye, még egy fajtán belül is, illetve a kor is fontos tényező. Léteznek lustább kutyusok, akik heverészni szeretnek inkább, és aktív egyedek, akik legszívesebben egész nap kergetőznének a gazdival.

Mindenesetre érdemes gyakran sétálni menni, és nem csak a közeli parkba, hanem nyugodtan tegyetek egy nagyobb túrát a természetben. Mindketten nagyszerűen fogtok szórakozni!

Kapcsolódó hírek