Módosul a menetrend és a díjszabás a MÁV-Startnál

iho   ·   2016.04.01. 13:45
00kicsi

Bővülő szolgáltatásokat tapasztalhatunk a MÁV-Start 2016. április 4-étől meghirdetett menetrendi módosításában: több helyen megálló vonatok, csatlakozások javítása, menetrendi lyukak betömése – a gyakorlatban meg kiderül majd, mennyire voltak hasznosak a változtatások.

Nézzük sorjában, először Budapest tágabb agglomerációját:

  • A 12-es, Tatabánya–Oroszlány vonalon külön hétköznapi és hétvégi menetrend lép életbe.
  • A 30a (Budapest–Székesfehérvár) és a 40a (Budapest–Pusztaszabolcs) vonalakon az esti eljutást könnyítik, előbbin két, utóbbin egy új vonattal.
  • A 100a (Budapest–Cegléd–Szolnok) vonalon két esti vonatot vonnak össze, a Nyugati pályaudvarról 21.03-kor induló vonat Cegléd helyett Szolnokig közlekedik.
  • Szintén egy új vonat közlekedik az esti órákban a 120a (Budapest–Újszász–Szolnok) vonalon, Gyömrőn pedig az eddiginél több szerelvény áll majd meg.
  • Változik a 142-es (Budapest–Lajosmizse–Kecskemét) vonal hétvégi menetrendje is, a jobb csatlakozás miatt.

A változások főleg az agglomerációs közlekedést érintik (fotó: Kemsei Zoltán)

A díjszabási változások is lényegesen érintik az elővárosban utazókat. A vasúti bérletek rugalmasabb felhasználása miatt az 1-es, 30a és 40a vonalakra érvényes bérletek Budapest-Délin kívül Budapest-Keletiig vagy Kőbánya-Kispestig is felhasználhatók. A 70-es vonalra érvényes bérleteket Rákospalota-Újpest és Budapest-Keleti között is fel lehet használni (a leendő S-Bahn-rendszer előképeként), Szolnok felé a 100a és a 120a vonalakra érvényes bérletek ezentúl mindkét vonalon használhatók. Szintén a ceglédi oldalban a Nyugatiig érvényes bérletekkel Kőbánya-Kispest–Kelenföld között is lehet utazni.

  • A Dunántúlon újabb, megálló vonatpárt kap a 20-as vonalon Karakószörcsök, az 1-es, 10-es, 14-es, 26-os vonalakon a csatlakozásokat javítják.
  • Kelet-Magyarországon a 81-es vonalon gyorsult a vonatok közlekedése, és a hatvani csatlakozásokon is javítottak.
  • A 101-es, Püspökladány–Biharkeresztes vonalon szintén a jobb csatlakozások miatt módosul a menetrend, és egy új vonat is közlekedik.
  • A 135-ös, Szeged–Békéscsaba vonalon hétvégén nagyobb üzemidővel szolgálják ki az utasokat, a 140-esen a ceglédi csatlakozáson javítanak.

Az április 4-étől érvényes menetrendi változások részletesen a MÁV-Start honlapján olvashatók.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek