Modulákkal operál a Railpool

iho/vasút   ·   2023.10.24. 10:00
vossloh_shunting

A müncheni székhelyű Railpool negyvenöt Modula nehéz tolatómozdonyt rendelt a CRRC Vossloh Rolling Stock üzletágától, és további 142-re jelentett be vásárlási opciót.

Az új fejlesztésű mozdonyok első tételét két változatban kell leszállítani a megrendelőnek. Alapesetben mindegyik szintetikus üzemanyaggal működő dízelmotorral van ellátva: az egyik változat az energia tárolására és újrafelhasználására szolgáló akkucsomagot kapott, míg a másik last mile funkciójú dízel plusz villamos mozdony, és 15 kV 16,7 Hz-es felsővezeték-betáplálás mellett is képes dolgozni. Az október 20-án aláírt szerződés értelmében a mozdonyokat 2026 közepétől 2027 végéig adja át a 2020 óta kínai kézben lévő Vossloh. Ugyanakkor a Railpool 2029 derekáig élhet a további 142 Modula elővásárlási jogával.

A lízingcég jelenleg hozzávetőlegesen ötszáz fővonali villamos mozdonyt tart a flottájában, de ez a tranzakció azt jelenti, hogy a jövőben megjelennek a rendezőpályaudvarokon is: a Modulákat teljes körű szolgáltatást nyújtó lízingelésre kínálják a német piacon, és a hollandiai piacra történő belépést is tervezik.

Torsten Lehnert, a Railpool vezérigazgatója reális felismerésnek nevezte a lépésüket, mondván, az európai mozdonyállomány kétharmadának az átlagéletkora meghaladja a harminc évet, és életciklusa végén jár. A tolatómozdonyok java még ennél is korosabb, több mint negyven éves. A Modulák beillesztése a bérelhető mozdonyok állományába az jelenti, hogy a cég ügyfelei átválthatnak új, fenntartható és energiahatékony járművek lízingelésére, miközben személyzetük korszerű munkakörnyezetben dolgozhat.

A Vossloh Rolling Stockot 2020-ban vásárolta meg a kínai, állami tulajdonú CRRC Corporation, a világ legnagyobb vasúti járműgyártója. Az új Modula platformra tervezett mozdonyverziók kifejlesztése ezt követően kezdődött: a Vossloh a 2022-es Innotranson mutatta be először a mozdony különböző változatait.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek