Mondja el véleményét a 81-es vasútvonalról! Kérdőívet kitöltve segíthet annak fejlesztésében

iho/vasút   ·   2022.01.22. 15:00
00_somoskoujfalu_uzsgyival

Utaselégedettségi kérdőívet készítettek a 81-es számú Hatvan–Somoskőújfalu vasútvonallal kapcsolatosan. A kezdeményező Nógrádi Közlekedés – Doprava v Novohrade Facebook-oldal célja, hogy felmérje az utazóközönség véleményét a vonal infrastrukturális állapotáról és személyszállítási szolgáltatásának minőségéről.

A kérdőívben pár alapvető demográfiai adat (nem, kor, település) megadása után értékelhető többek között

  • a vasúti infrastruktúra és személyszállítási szolgáltatás jelenlegi állapota, illetve
  • pár konkrét menetrendi és infrastrukturális fejlesztés értékelése után

közvetlen javaslat is tehető a vasútvonal fejlesztését illetően.

Kovács László, a Nógrádi Közlekedés – Doprava v Novohrade Facebook-oldal szerkesztője szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írta, „fontosnak tartottuk, hogy a lehető leghamarabb útjára indítsuk ezt az utaselégedettségi kérdőívet, hiszen a 21-es főút négysávosításának befejeztével Salgótarján teljesértékű kapcsolatra tett szert a magyar gyorsforgalmi hálózattal, amivel jelentős mértében javult a térség elérhetősége. Az említett közúti infrastrukturális fejlesztések ugyanakkor kontrasztos összehasonlítási alapot nyújtanak a vasúttal szemben, hiszen a négysávosítással a közúti közösségi és egyéni közlekedés versenyképessége növekedett a vasútéval szemben.”

A 81-es számú Hatvan-Somoskőújfalu-vasútvonalon 2006 óta közlekedő, klimatizált MÁV 6341 sorozatú Uzsgyi motorvonatokat 2020 novemberében mozdony vontatta szerelvények váltották fel. 2021-ben először részlegesen, majd később teljes mértékben ezeket elavultabb, kisebb befogadóképességű Bzmot típusú motorkocsik váltották. Sajnos a Bzmot típusú motorkocsik által nyújtott szolgáltatás nem felel meg a kor kívánalmainak, ráadásul azok rendelkezésre állása – általános műszaki állapotuknak köszönhetően – megkérdőjelezhető.

Bizalomra ad viszont okot az a novemberi bejelentés, ami szerint január végére elkészülhet, majd nyilvánosságra kerülhet az a tervezet, amely meghatározza a 81-es számú vasútvonal jövőjét.

„Célunk ezzel az utaselégedettségi kérdőívvel az, hogy érvényt szerezzünk a Hatvan–Somoskőújfalu vasútvonal fejlesztése ügyének, illetve hogy közvetve kellő társadalmi támogatottságra találjanak a készülő megvalósíthatósági tanulmányban foglaltak” – írta Kovács László.

A kérdőív kitöltése január 23-áig, vasárnapig lehetséges, ezt követően a beérkezett adatokat feldolgozzák, az eredményt nyilvánosságra hozzák.

Nyitóképünk Vörös Attila fotója egy boldog korból, amikor még Uzsgyi járt a 81-esen

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek