Nagy hangár épül nagy gépnek, előre lép az Aeroplex Ferihegyen

iho/repülés   ·   2020.10.28. 12:00
base_20141201_001_0

Nyolcezer  négyzetméter, egy szélestörzsű vagy négy keskenytörzsű fér el majd benne. A fő partner a DHL lesz?

A térség vezető repülőgép-karbantartó cégévé emelheti az új beruházás az állami tulajdonú vállalatot, hangsúlyozták többen a keddi alapkő-letételi ünnepségen. Fónagy János államtitkár kiemelte, hogy a cég a jelenlegi nehéz körülmények között is nyereséget produkál, az Aeroplex ügyvezetője, Demény Árpád pedig azt emelte ki, hogy a budapesti repülőtéren eddig nem volt lehetőség szélestörzsű gépek karbantartására.

A tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Simon Katalin elmondta, a beruházás megvalósítása érdekében hárommilliárd forintos tőkeemelést hajt végre a vagyonkezelő a társaságban. A Budapest Airport vezérigazgatója, Rolf Schnitzler pedig arra utalt, hogy a Budapest Airport az elmúlt egy évben 100 millió eurót meghaladó értékben hajtott végre fejlesztéseket: átadták a Cargo City árukezelő központot, az új csomagosztályozó rendszert és az 1-es utasmólót is.

(fotók: Aeroplex)

A hangár egyébként egy szélestörzsű vagy négy keskenytörzsű gép befogadására lesz alkalmas, alapterülete nyolcezer négyzetméter, a tervek szerint 2022 elejére készül el. A kivitelező a Weinberg'93 kft.

Demény Árpád egy tavalyi interjújában beszélt arról, hogy terveik közt szerepel egy ilyen hangár felépítése, a vezérigazgató mindezt a DHL-lel való együttműködéshez köti. „Másfél éve már a sokadik tesztprojektet végezzük közösen, és bár nincs aláírt szerződésünk, az európai igazgató minapi leveléből az derül ki, hogy hosszú távon szeretnének velünk mint stratégiai partnerrel együtt dolgozni, amit óriási fegyverténynek tartok. Ezért (is) szerepel a terveink között egy új, Magyarországon egyedülálló, szélestörzsű gépek karbantartására, javítására alkalmas hangár felépítése” – nyilatkozta 2019-ben az Aeroplex vezérigazgatója, aki akkor 2021 januárjára remélte az átadást. A DHL egyébként fontos partnere a budapesti légiközlekedési centrumnak, a DHL Express 2017-ben nyitotta meg 13 ezer négyzetméteres raktár-iroda komplexumát, a DHL Global Forwarding és a DHL Freight 2013-ban költözött be a Budapest Airport Business Parkba.

DHL-gép az 1-es előterén (fotó: iho)

Ami a DHL szélestörzsű gépparkját illeti, az adatbázis szerint a cég 32 Airbus A300-ast, kilenc A330-ast, 34 Boeing 767-est . és 13 777-est tart üzemben, sőt, van tizenkét 747-ese is, tehát a cég igen komoly flottát repültet ebben a kategóriában, a számos keskenytörzsű típus 737, 757, ATR és más típusok mellett. Ferihegyen a legtöbbször Boeing 757-eseket és A300-asokat lehet látni a cég színeiben.

Demény Árpád az ünnepségen jelezte, a hangár felépítése része annak a stratégiának, amelynek részeként a kiszolgáló épületeket felújítják és bővítik is a jövőben.

A beruházás kapcsán néhány kérdést feltett szerkesztőségünk a reptérkezelőnek is. A Budapest Airport szerint az új épület a repülőgép-karbantartásokra kijelölt területen kap helyet, így a repülőtér normál forgalmát nem befolyásolja, építése során nincs szükség olyan korlátozások bevezetésére, ami érintené a repülőtér forgalmát.

Kormányzati és vállalati vezetők az alapkőletételen (fotó: MTI)

 Demény Árpád a beszédében utalt a Budapest Airporttal zajló tárgyalásokra, amelyek megelőzték a beruházást, a megfogalmazásából az volt érzékelhető, hogy nehéz és hosszú megbeszélések voltak. Ezzel kapcsolatban a reptérkezelő azt írja: mint minden nagyberuházást, így az ACE hangár építését is alapos tervezés és több tárgyalás előzte meg. A Budapest Airportnak és az Aeroplexnek a kivitelezés és a kereskedelmi feltételek terén kellett megegyezniük, a mindenkor hatályos repülőtéri és biztonsági szabályok szem előtt tartásával. A vállalatok sikeresen megegyeztek minden feltételt illetően, így a budapesti repülőtér hamarosan egy olyan magas színvonalú szolgáltatásnak adhat otthont, mint amilyet az Aeroplex új repülőtér-karbantartó hangára nyújt majd az ügyfeleknek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek