Nekünk még mindig a Balaton a Riviéra, vasúton is

iho/vasút   ·   2022.07.29. 15:00
fonyod_kiss

Az idei nyár első felében negyvenegy százalékkal többen vonatoztak a magyar tengerhez, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Sokan kerékpárt is visznek magukkal.

Javában tart a főszezon a Balatonnál, sokan keresik fel a tavat – és egyre többen a közösségi közlekedést választják utazásukhoz. Beváltak azok a fejlesztések, amit a MÁV-Volán-csoport az idei menetrendekben az utasok igényeinek megfelelően újdonságként bevezetett. Sokan keresik fel autóbusszal a magyar tengert, de kihasználtak azok a vonatok is, amelyekkel a Balaton átszállásmentesen érhető el a keleti országrészből vagy a Dunakanyarból. A legjobban a Jégmadár expressz nyerte el az utazók tetszését, mely az idei nyár újdonságaként már dupla KISS motorvonattal közlekedik az utasmennyiségre és népszerűségére tekintettel.

A balatoni előszezonban több mint 566 ezer utas vette igénybe a vonatokat. A főszezon első 37 napján 1 millió 124 ezren váltottak jegyet, ami 41 százalékkal haladja meg a tavalyi nyári szezon első 37 napjának eredményét. 784 ezren a tó déli oldalán, 340 ezren pedig az északi oldalon utaztak – a legtöbben Siófokra, Keszthelyre, Zamárdiba, Balatonfüredre és Fonyódra. 

Sokan veszik igénybe a Pécs és Keszthely között naponta közlekedő Fenyves expresszvonatpárt (Ex18802/18803). A tapasztalatok szerint a megújult Balaton24 és Balaton72 napijegyek nemcsak a vonatokon, hanem több, a tó körül közlekedő Volánbusz-járaton is népszerűek lettek. Az utazást könnyíti az idei főszezonban a 34 balatoni állomáson, megállóhelyen kihelyezett, a jegyváltást egyszerűbbé és gyorsabbá tevő jegyautomata.

A MÁV-Start idén is forgalomba állította a nyári hétvégekre a Dunakanyart a Balatonnal összekötő Jégmadár expresszt (Ex 18702/18703) – a járat a június 9-ei vihar okozta pályahelyreállítás miatt július 29-éig Nagymarosról indult és oda is érkezett. A Szob és Fonyód között közlekedő járatpár július 30-tól azonban már mindkét irányban ismét a teljes útvonalon, Szob és Fonyód között közlekedik, Szobról viszont négy perccel korábban, 7 óra 22-kor indul, de Nagymarostól már eredeti menetrendje szerint halad tovább. A vonatra helyjegy váltása kötelező, így garantált az ülőhely. A két kétszintes KISS motorvonatból álló szerelvény összesen 1200 ülőhelyet kínál, a csomaggal utazók kényelme érdekében azonban vonatonként csak 960 helyjegy váltható. A legutóbbi Jégmadár-járatokon a második egységet már Váctól/Vácig is igénybe lehetett venni, a szerelvényen a múlt héten  3443-an utaztak, ami 89 százalékos kihasználtságnak felel meg. Eddig a főszezonban 13 ezren használták ki az emeletes vonatokkal való utazás különleges élményét.

Nemcsak a Dunakanyar térségében élők vehetik igénybe a KISS motorvonatokat a Balatonra történő utazáshoz.

  • A hétvégi napokon Szolnok és Siófok között, Cegléd, Albertirsa és Monor érintésével közlekedik a Napfürdő expresszvonat.
  • A Vitorlás expresszvonat Szolnok és Fonyód között az újszászi (120a) vonalon halad, lehetőséget nyújtva térségben élőknek is a Balatonra való közvetlen eljutásra.
  • A Panoráma expresszvonat Nyíregyháza és Siófok között jár; a két végállomás között csak Debrecen, Hajdúszoboszló, Szolnok, Székesfehérvár, Balatonaliga, Szabadisóstó, Szabadifürdő állomásokon és megállóhelyeken áll meg.
  • Vasárnaponként pedig a Fonyódról Kőbánya-Kispestig közlekedő Esti Csók expresszvonat segíti az utasokat a Balatonról történő hazajutásban.

A korszerű és közkedvelt emeletes vonatok a főszezonban eddig már összesen 26 ezer utast szállítottak, beleszámítva a Jégmadár expressz utasforgalmát is.

Közel másfélszer annyian utaztak az idei nyár első felében a Balatonhoz, mint a tavalyi év hasonló időszakában (képek forrása: MÁV Start Zrt.)

 

Töretlen a kerékpárszállítás népszerűsége

A vasúttársaság a Balatonhoz kiemelt kerékpáros-kapacitást nyújt számos járatán. A főszezoni időszakban forgalomba állt az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsi, így alapvetően minden vonaton lehetséges a biciklik szállítása. A balatoni vonatokra az idei főszezon első hat hetében 36 ezernél is többen váltottak kerékpáros helyjegyet.

A kerékpárral közlekedőknek a déli partra való eljutáshoz különösen ajánlottak Budapestről a Tópart Intercity-vonatok, illetve a Szegedről, Záhonyból és Miskolcról közlekedő közvetlen expresszvonatok; az északi partra pedig a Budapest és Tapolca között járó Kék Hullám Intercityk, valamint a Budapest és Balatonfüred között közlekedő Vízipók InterRégió-vonatok. Nagykapacitású kerékpárszállító kocsik a déli partra a Tópart Intercitykben, az északi partra pedig a Kék Hullám Intercitykben és a Vízipók InterRégió-járatokban közlekednek, ezeket a biciklivel utazó csoportok is rendszeresen használják. A kerékpárszállításról a vasúttársaság honlapján lehet részletesen tájékozódni.

Minden eddiginél több közvetlen buszjárat a Balatonhoz

A 2022. évi nyári menetrend bevezetésével folytatódott a Balaton autóbuszos elérésének fejlesztése: az ország számos pontjáról még kedvezőbbé vált a Balaton elérése Volánbusszal. Több új járat indult, egyes járatok gyakrabban és több települést érintve közlekednek, illetve számos városban tovább javulnak az autóbuszok és a vonatok közötti átszállási lehetőségek. A menetrendi fejlesztéseknek köszönhetően többek között Eger, Gyöngyös, Bátonyterenye, Pásztó, Kiskunmajsa, Dunaújváros, Pécs, Komló, Lenti, Zalaegerszeg, Szombathely, Körmend, Győr, Pápa, Ajka, Veszprém térségéből is bővült az utazási lehetőségek kínálata. A tavaly indult és rendkívüli népszerűségnek örvendő, jellemzően szombaton és vasárnap Pécsről, Komlóról Balatonlelle, Fonyód érintésével Balatonmáriafürdőig közlekedő autóbuszjárat idén nyáron már péntekenként is közlekedik, és egészen Zalakarosig meghosszabbítva nyújt közvetlen utazási lehetőséget. Pécsről, Kaposvárról egy új lehetőségnek köszönhetően már nemcsak kora reggel és délelőtt, hanem délután is el lehet jutni a tó Balatonlelle és Keszthely közötti településeire. Pécsről idén is naponta összesen hat közvetlen gyorsjárat indul Siófok felé, illetve két járat továbbra is egészen Balatonfüredig közlekedik, Dombóvár, Siófok és Veszprém érintésével.

(Cikkünk megjelenését a MÁV–Volán-csoport támogatta.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek