Nőtt a légiforgalom, de fenntartható-e a bővülés?

MTI   ·   2014.10.06. 19:48

Nőtt a légi utasforgalom augusztusban az előző év augusztusához képest; a Nemzetközi Légi
Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 5,9 százalékkal bővült a piac, és a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) is hasonló mértékű bővülést mért az európai repülőtereken.

Az IATA MTI-hez eljuttatott közleménye szerint augusztusban az előző év nyolcadik hónapjához viszonyítva 6,7 százalékkal nőtt a nemzetközi és 4,5 százalékkal a belföldi utasforgalom. A járatok átlagosan 83,9 százalékos töltöttséggel üzemeltek. A január-augusztus időszakban 2013 azonos időszakához képest 6,3 százalékkal nőtt a nemzetközi és 5,1 százalékkal a belföldi utasok száma, a járatok 80,3 százalékos kihasználtsággal repültek.

A világ régiói közül továbbra is a Közel-Kelet a legsikeresebb, az ottani légitársaságok 11,7 százalékkal növelték utasforgalmukat, a második helyre a latin-amerikai országok légicégei zárkóztak fel. Afrikában 7,5, Európában 6,8 százalékos növekedést regisztráltak.

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) az európai repülőtereken átlagosan 7 százalékos utasforgalom-bővülést mért 2013 augusztusához képest. Olivier Jankovec, a szervezet igazgatója az adatokat úgy kommentálta: bár az uniós repülőtereken jelentősen nőtt az utasforgalom és a kezelt áru mennyisége, az eurózóna gazdaságának stagnálása és az unión kívüli országok (elsősorban Ukrajna és Oroszország) helyzete miatt komoly aggályok merültek fel a hasonló mértékű bővülés fenntarthatóságával kapcsolatban.

Az évi ötmilliós utasforgalomnál nagyobb repülőterek közül a legnagyobb mértékben az isztambuli Sabiha Gökcen reptéren nőtt a forgalom, a főként diszkont légitársaságok által használt légikikötőben 25,6 százalékos bővülést mértek. Athénban 22, Hamburgban 18,8, Brüsszelben 18,7, Moszkva-Domogyedovón 13 százalékkal fordult meg több utas augusztusban tavaly augusztushoz képest.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.