NTV: utasok az AGV fedélzetén

iho/vasút   ·   2012.05.04. 11:00
kiskep

Április 28-án elindult az olasz NTV (Nuovo Trasporto Viaggiatori) első menetrend szerinti vonata a Milánó–Firenze–Róma–Nápoly viszonylaton. Évek óta húzódik a tűzpiros Alstom AGV szerelvények engedélyezése. Az első AGV-t még a 2008-as InnoTranson mutatták be a nagyközönségnek. Az utóbbi négy évben rendre későbbre halasztott indulási dátumok láttán bizonyára többen is akadtak, aki nem bíztak a végső sikerben.

A várakozásnak azonban vége, hétfőtől utasokkal teli AGV-k ingáznak Nápoly és Milánó között. „Fontos nap ez a számunkra, és úgy vélem, az ország számára is, mert Európában először [a nagysebességű vasúton is] lehetőségük van az utasoknak választani” – mondta a megnyitón Giuseppe Sciarrone, az egymilliárd euróból elindított NTV ügyvezető igazgatója és egyik tulajdonosa. Hozzátette: „a legolcsóbb árakat kínáljuk Európában, szolgáltatási színvonalunk pedig vetekszik Európa legjobbjaival.”

Első munkanapján az utasokat szállító AGV<br>(fotó: viaggi.tuttogratis.it)

Május elején mindössze két vonatpárt közlekedtet az NTV Nápoly és Milánó között, május 12-től azonban – újabb AGV-k sikeres engedélyeztetését követően – napi öt vontpárra növelik a kínálatot – írja az International Railway Journal.

Június 26-án már nem csak a frekvencia, hanem a vonalhálózat is bővül: napi három vonatpár végállomása Nápoly helyett Salerno lesz és elindul az első megállás nélkül közlekedő Róma–Milánó vonat.  Október 27-től indulnak a Salerno–Nápoly–Róma–Padova–Velence viszonylatú AGV-k, végül december 8-án Torinót is eléri az NTV.

Luca di Montezomolo, az NTV elnöke (mellékállásban a Ferrari elnöke és 2010-ig a Fiat elnöke) elmondta: 2014-ig 20-25 százalékra szeretnék növelni az új olasz nagysebességű magánvasút piaci részesedését.

Kapcsolódó hírek