Okos megoldások az okos városért

iho   ·   2014.06.25. 21:18

A zsűri döntése alapján a digitalizált városi stoppolórendszer, a rendhagyó tűzcsap-ivókút ötlete és az interaktív városfejlesztő alkalmazás valósul meg, amiket az októberi Design Hét Budapesten mutatnak be a nagyközönségnek.

A Design Terminál májusban Smart City Lab Budapest elnevezéssel meghirdetett pályázatának célja olyan ötletek támogatása és megvalósítása volt, melyek a városfejlesztés és a technológia kapcsolatának újragondolására adnak lehetőséget. A felhívásra mintegy 30 pályamű érkezett be. A jelentkezők a közlekedés-, víz- és városi zöld kategóriákban az érintett szolgáltatók, a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Vízművek, valamint a Főkert bevonásával és konzultációs segítségével pályázhattak. A bírálat során kiemelten fontos szempont volt a gyakorlati hasznosság és a fejleszthetőség.

A 8 tagú szakmai zsűri három ötletet választott ki, amelyek megvalósításán a nyertes csapatok az elkövetkező hónapokban fognak dolgozni, projektenként maximum nettó 1,9 millió forint keretösszegből gazdálkodva. A közlekedés kategóriában nyertes Karma csapata egy gyors, digitalizált városi stoppoló rendszert álmodott meg. A zsűri a legjobb három közé választotta víz kategóriában a Tűzcsapból ivócsap nevet viselő projektet, mely Budapesten található tűzcsapokat alakítaná át a mindennapokban is használható ivókúttá, miközben azok eredeti tűzbiztonsági funkciója sem sérül. Győztes lett városi zöld kategóriában a Budapest Dialog web- és mobilalkalmazás, amely segítségével a városi zöldterületek fejlesztésébe közvetlenül bevonhatók a városlakók.

A magyar kreatívipar fellendítéséért felelős Design Terminál fő célkitűzéseinek egyike a kreatív iparágak és a város kapcsolatának erősítése, a kapcsolódási pontok és az együttműködések megtalálása.

A nyertes pályázatok és az értékelések itt érhetők el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek