Olaszországból rendeltek először hibrid-Flirtöket

iho   ·   2015.05.22. 13:45
400px_hibrid_flirt

Az első, dízel- és villamos üzemben egyaránt közlekedni képes Flirtök Aosta és Torino között, interrégiós vonatokként fognak utasokat szállítani 2018-tól. A járművek három utastérrel rendelkező részből, valamint egy közbülső, a dízelerőforrást tartalmazó egységből állnak majd – írja az International Railway Journal.

A Stadler szerint a sok fényt magába engedő utastér tágasságérzetet nyújt, kényelmes ülésekkel kellemes, hívogató megjelenéssel. A járművek 178 ülőhelyet kínálnak, ezek közül tizenkilenc lehajtható lesz. Az akadálymentesített WC-t a mozgásukban korlátozottak is könnyen használhatják. Igény esetén egy negyedik, utasszállításra alkalmas részt is bele lehet majd építeni a szerelvénybe.

Az első hibrid Flirtök hazája Olaszország: Valle d'Aosta régió öt szerelvényt szerez be interregionális forgalomra<br>(forrás: Railway Gazette)

A motorvonatok villamos üzemben, három kilovoltos egyenáramot használva 2600 kilowatt névleges teljesítményt adhatnak le, és százhatvan kilométer per óra legnagyobb sebességet érhetnek el. Felsővezeték nélküli üzemben a két, az EU IIIB környezetvédelmi előírásának megfelelő, összesen hétszáz kilowatt teljesítményű Deutz TCD 16.0 V8 dízelmotor száznegyvenre gyorsíthatja a hibrid-Flirtöt.

A napokban bejelentett, negyvenhárom millió euró értékű megállapodás magában foglalja a használó és karbantartó személyzet képzését, a műszaki dokumentációt, az alkatrészellátást, és öt évre szóló karbantartást. A kontraktus tartalmaz egy opciót további öt szerelvényre, valamint a karbantartás három évvel való meghosszabbítására, amellyel a szerződés értéke 94 millió euróra nőhet. Az opciós mennyiség lehívása esetén a Stadlernek harminchat hónapja van a motorvonatok megépítésére és szállítására – a jelen rendelés utolsó járművének átadásától számítva.

A motorvonatokat a svájci gyártónak 2018-ig kell leszállítania – adja hírül a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek