Olimpiai űrhajó érkezett az űrállomásra

MTI/iho   ·   2013.09.26. 09:00
cim

Két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén közép-európai idő szerint szerdán elindult és csütörtök hajnalban megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz TMA–10-es jelzésű orosz űrhajó.

Oleg Kotov, Szergej Rjazanszkij és Michael S. Hopkins űrhajója néhány perccel a felbocsátás után Föld körüli pályára állt. Az űrhajó négy fordulatot tett meg a Föld körül, és az indítás után hat órával csatlakozott az űrállomáshoz. A dokkolás után Fjodor Jurcsihin orosz, Luca Parmitano olasz és Karen Nyberg amerikai űrhajós köszöntötte az új legénységet.

Megjött a 37. expedíció

A most elindult három asztronauta a tervek szerint 168 napot tölt az űrben. Ez idő alatt három alkalommal tesznek majd űrsétát. November 9-re tervezett űrsétájukra magukkal viszik azt az olimpiai fáklyát, amelyet október 7-én Moszkvában indítanak útjára és 2900 oroszországi településre visznek el, és abból gyújtják meg 2014 februárjában a Szocsiban rendezendő téli olimpia nagy lángját. A Szojuz TMA–10-es jelzésű űrhajótest egy részét kívülről a 2014-es szocsi téli olimpia színeivel díszített plakátsávval vonták be.

Az 1965-ös születésű Oleg Kotov orvos-űrhajós már két alkalommal dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson. 2007-ben több mint 196 napot, 2009-ben pedig 163 napot. A nagy gyakorlattal rendelkező orosz űrhajós három űrsétát tett a két utazás alatt. Szergej Rjazanszkij 1974-ben született, orvos-biológus. Részt vett a Mars-500-as földi kísérletben. 2010-ben nevezték ki kutató-űrhajósnak. Az orosz asztronautának ez lesz az első űrrepülése. Michael S. Hopkins amerikai űrhajós 1968-ban született Libanonban, berepülő pilóta volt, és korábban a Pentagonban dolgozott. Ő is először jár az űrben.

Mint arról az iho/repülés beszámolt, az orosz űrügynökség idén tavasz óta alkalmazza a teher- és a személyszállító űrhajók repülésénél a szupergyors megközelítést: a korábbi két nap helyett mindössze hat óra alatt jut el a fellövéstől a dokkolásig az űrhajó. Ugyancsak a mai start előzményeihez tartozik, hogy tekintettel az embert szállító jármű érkezésére, a NASA és az Orbital Sciences a hétvégére halasztotta az újabb dokkolási kísérletet a második magánűrhajó prototípusával. A Cygnus, azaz Hattyú mintegy négy kilométer távolságról, biztonságos messzeségben várta, hogy a Szojuz összekapcsolódjon, és persze hogy a Hattyú szoftverproblémáját megoldják a földiek.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek