Óraállítás és balesetveszély

iho/közút   ·   2012.10.18. 13:45

Az őszi óraállítás különösen megterheli a szervezetet, ilyenkor sokan napokig ingerültebben viselkednek. A közlekedésben is látszik ennek a hatása – írja az origo.

A forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic megfigyelései szerint órállítás után két százalékkal nőhet a közúti balesetek száma és nagyobb forgalmi dugókra is számítani kell. Idén is érdemes fokozott figyelemmel közlekedni az ezúttal október 28-ra eső óraátállítást követő napokban.

„Az októberi óraátállítás hatással van a forgalomra is. Például aki október 26-án, 17 órakor megy haza a munkából, még világosban autózik, kerékpározik vagy halad át a zebrán. 28-án, hétfőn azonban a 17 órai időpont már szürkületet, sötétet jelent ugyanazoknak a közlekedőknek. Az elmúlt években gyűjtött adatokból világosan látszik, hogy az óraátállítás után átmenetileg lassul a közlekedés, két százalékkal több baleset fordul elő az utakon, és nagyobb dugók keletkeznek” - mondta Szvétek Ferenc, a cég szakértője.

Az óraállítást követő napokban a szokottnál is körültekintőbben érdemes közlekedni, néhány nap alatt visszaáll a normális rend az utakon.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Autóbuszközlekedés

Vasárnap hajnalban óraigazítás a vasútnál és a Volánbusznál

iho   ·   2023.10.28. 09:00

Október 29-én kezdődik a téli időszámítás, vasárnap három órakor az órákat hajnali kettőre állítják vissza. Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, a menetrendet emiatt nem kellett módosítani. Az óraátállítás a Volánbusz alábbi járatait is érinti. A MÁV-HÉV járatait az óraigazítás nem érinti.