Őrizetben a tengeralattjárót felgyújtó férfi

MTI   ·   2012.07.24. 08:22

Az Egyesült Államokban őrizetbe vettek hétfőn egy férfit, akit azzal vádolnak, hogy szándékosan tüzet okozott a Miami nevű amerikai atom-tengeralattjárón, a májusi esetnél a kár elérte a 400 millió dollárt.

A Miami május 23-án felújítás miatt szárazdokkban állt Maine államban egy kikötőben. Különböző munkálatok folytak rajta, a most megvádolt férfi, Casey Fury például festést és csiszolást végzett. A hajón május 23-án tűz ütött ki, ami jelentős károkat okozott az elülső részekben, így a parancsnoki állásban és a legénységi szállásokon, a tűzoltók pedig csak 12 óra alatt tudták megfékezni a lángokat. Heten könnyebben megsérültek.

A vizsgálatokat a haditengerészet bűnügyi nyomozó szolgálata, az NCIS végezte. Fury végül bevallotta, hogy egy öngyújtóval ő gyújtotta a tüzet. Ráadásul egy alkoholba mártott zsebkendővel június 16-án ismét tüzet okozott a hajón, de ezt gyorsan megfékezték, így ekkor nem keletkeztek nagyobb károk.

Fury depresszióval küzdött, június 21-én pszichiátriai kórházba került. Tettéért akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A Los Angeles osztályú támadó atom-tengeralattjárót, a Miamit 1990-ben bocsátották vízre. Legutóbbi útjáról márciusban érkezett a kikötőbe, miután öt hónapot töltött a Földközi-tengeren. Ennek a hajóosztálynak a feladata többek között a repülőgép-hordozók és a nukleáris csapásmérő tengeralattjárók védelme, valamint a felderítés. A tűz az atomreaktorban nem tett kárt, és a hajón a munkálatok idején torpedók sem voltak.

Kapcsolódó hírek