Ötvenéves a függőleges hajó

iho/hajózás   ·   2012.07.05. 08:09

Kerek születésnapja alkalmából alkotói újra bemutatták a Csendes-óceánon a különleges, 108 méteres hosszú RP FLIP hajót. A Floating Instrument Platform néven is emlegetett jármű az amerikai haditengerészet tulajdona, képes vízszintes helyzetből, 90 fokban függőleges pozícióba fordulni, ehhez 700 tonna tengervizet pumpál a nyélszerű végébe.

Ilyen helyzetben a hajónak csak 17 méteres orra látszik ki a vízből. A küldetés végén sűrített levegőt pumpálnak a hajóba, így billen vissza normál állapotba. A fedélzeten mindent úgy terveztek, hogy együtt forduljon a hajóval, az ágyaktól a fürdőszobáig – írja az Index.

A hajót a The Gunderson Brothers Engineering Company építette, és 1962 júniusában bocsátották először vízre, később, 1995-ben kétmillió dollárból felújították. Személyzete öt fő, ehhez jöhet még legfeljebb 11 kutató. Kikötés nélkül egyhónapos küldetést képes teljesíteni.

A speciális tervezésnek köszönhetően a kutatók akusztikai méréseket végezhetnek a hajóval, tanulmányozhatják a légkört, tengerkutatást végezhetnek, és mérhetik a levegő és az óceán kölcsönhatásait.

Kapcsolódó hírek