Parádé a levegőben: videó Moszkva fölött

iho   ·   2015.05.13. 08:45
cim

A Hattyú névre méltán rászolgáló Tu-160-ast a légierő főnöke vezette

A Győzelem Napján sokan Magyarországról is figyelték a moszkvai parádét, és a repülésbarátoknak külön öröm volt, hogy időnként feltűntek a repülőgépek fedélzetéről sugárzott élőképek is. Most pedig megjelent egy remek kis összeállítás a légirész légi képeivel, noha nem szerepel rajta az összes a Vörös tér felett áthúzó eszköz, de érdekes és hangulatos snittek sorozata örvendezteti meg a viszonylag rövid összeállítás nézőit – hátha még kapunk többet is.

Tehát az első kockákon rögtön az újdonságok. Annyiban volt egy kicsit csalódás a parádé, hogy a beharangozott új kötelék, a Krím Szárnyai nem a várt vörös festésben jelent meg, egyszerű légifölény-szürke Jak-130-asok köteléke látható a felvételeken, sőt: érdekes módon nem is ők, hanem egy később megjelenő Szu-25-ös formáció volt az, amely nemzeti színű füstöt húz maga után. Hogy milyen „meló” egy ilyen formáció-repülés? A Jak kabinjában készült második snitten még az is látható, ahogy a pilóta jobb lába táncol az oldalkormányon, hogy tartani tudja helyét a kötelékben.

Sokak kedvence a koax-légcsavaros Tu-95 Medve

A forgószárnyasok égi felvonulásának két érdekes szereplője a Mi-28-as kötelék, de még inkább a negyvenedik másodperc körül megjelenő, és csak néhány másodpercig látható Aligátor csapat, a koaxiális rotorok különleges látványával.

Rögtön ezután bepillanthatunk egy Sz-34-es bombázó kabinjába: ellentétben a 27-es bázisán fejlesztett más típusokkal, itt a két pilóta egymás mellett ül. Majd következnek a „szokásos” Szuhojok, 30-asok és 35-ösök repülése a kabinból.

A nemzeti színeket a Szu-25-ösök festették a város fölé

A Szu-25-ös kabinteteje jellegzetesen más, mint a többi típusé: 1 perc 30 másodpercnél látható a pilótával, aki időnként lepillant a műszereire – nos igen, a modern Jak-130-asok kabinjában láthattuk szériatartozékként a HUD-ot, hogy erre ne kényszerüljön a repülőgép vezetője, a régebbi típusoknál viszont a még oly szoros kötelékrepülés közben is le kell olykor tekinteni, helyén van-e minden mutató.

Mondhatni a szokásos felállásban repülnek ezután vegyesen az Orosz Lovagok Szuhojai és a Fecskék MiG-jei: én legalábbis úgy vettem ki, hogy a látványos infracsapda-kilövést viszont csak az utóbbiak hajtják végre, de a 2 perc 5 másodpercnél látható tűzijáték így és a jobb kísérő szemszögéből is igen látványos.

A MiG–Szuhoj vegyes csapat az infradobás pillanatában

Az eredeti közvetítésnek egy érdekes részlete pedig az volt, ami ebben a vágott verzióban nem szerepel, hogy a nyitó Tu-160-os bal ülésében maga a légierő parancsnoka vezeti a viszonylag lassan repülő, nyitott szárnyállású hatalmas bombázót.

A Vörös tér helikopterekkel: balra a világ jelenlegi legnagyobbja, a Mi-26-os

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.