Patinás épületrészekből kormányablak

iho   ·   2016.08.02. 18:45
nyugati_kormanyablak0

A Nyugatiban – ahol a projektindító sajtótájékoztatót is tartották – a volt Ceglédi váróban (itt 1877–1910 között posta is működött), a pályaudvar Podmaniczky utca felőli pavilonjában lesz az új kormányablak. Az épületrész sorsa igen érdekes: először is nem az Eiffel-iroda, hanem az Államvasút Társaság (OMÁV) feladata volt a tervezés és az építés, eredetileg kétszintesnek tervezték. A körúti (ma 62-es) posta megépítése után a helyiség elővárosi váróterem, majd üzemi konyha és étkezde is volt, a nyolcvanas években jegypénztárként, a kilencvenes években utazási irodaként is üzemelt.

A Nyugati pályaudvar ceglédi várója jelenleg nem túl bizalomgerjesztő. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Mohai Balázs)

A Keleti pályaudvar indulási csarnokát, ahonnan az első-, másod- és harmadosztályú várótermeket lehetett megközelíteni, Lotz Károly és Than Mór freskói díszítik, a második világháború után lett a pályaudvar Thököly út felőli bejárati csarnoka. A közelmúltban, 2002–2004 között a födémet és a tetőszerkezetet, 2006–2008 között a belső falfelületet újították fel és restaurálták.

A projekt összesen hétszázmillió forintot (pályaudvaronként háromszázötven-háromszázötvenet) emészt fel, a Nyugatiban az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft., a Keletiben a Korányi és Társai Építész Kft. dolgozott az eredeti jelleget a legjobban megőrző terveken. A kivitelezést mindkét helyszínen a Belvárosi Építő–imola Konstrukt Konzorcium végzi. A jogerős használatba vételi engedélyek után az átadás 2017 nyár végére várható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek