Piknik a Duna partján a főváros kellős közepén: ne hagyja ki az idei első rakpartzárat!

iho   ·   2024.03.14. 18:00
00_rakpartzar_2024_tavasz

Idén először nemzeti ünnepünk hosszú hétvégéjén nyílik meg a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt. Ezúttal a Valyo civil egyesületnek köszönhetően egy tavaszi grillezésre is lesz lehetősége a kilátogatóknak.

A pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók ebben az évben először március 15-étől 17-éig, péntektől vasárnapig vehetik birtokba a Pesti alsó rakpartot. A hosszú hétvégén teljes szélességében megnyílik a Margit híd és az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakasz. A fővárosiak és az idelátogatók csendes, nyugodt, a gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhetik Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét.

Ráadásul a Város és Folyó Egyesületnek (Valyo) köszönhetően március 15-én 14 órától a piknikszezon is elkezdődik. A szervezet egy kis közösségi munkára, piknikasztalok kihelyezésére, majd közös grillezésre invitálja az érdeklődőket a Jane Haining rakparton.

A BKK azt kéri a kerékpárral, rollerrel vagy gördeszkával közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre.

A rakpartnyitás tavalyi szezonnyitó márciusi hétvégéjén két nap alatt több mint 26 ezren haladtak el az Erzsébet híd és a 2-es villamos vágányai alatt lévő viadukt között kijelölt mérőponton. A BKK adatgyűjtéssel és -elemzéssel foglalkozó munkatársai idén is monitorozzák a megnyitás hétvégéjén az áthaladókat. A hagyománnyá vált hétvégi nyitás növekvő népszerűségét mutatja, hogy a BKK adatai szerint tavaly egy júniusi hétvégén már több mint 33 ezer mozogni vagy kikapcsolódni vágyó haladt át a mérőponton.

Így lehet megközelíteni a bejárható rakpartrészt

Az érintett rakpartszakaszra a csütörtökről péntekre virradó éjszakától hétfő hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel és taxival közlekedők. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt. A mozogni és kikapcsolódni vágyóknak érdemes tudniuk, hogy

  • az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni,
  • az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot.

Térképünk ide kattintva még nagyobb méretben is megnézhető a BKK oldalán.

A máricius 15-i terelésekről, útlezárásokról itt tud tájékozódni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek