Pokolgép robbant a santiagói metróban

MTI/iho   ·   2014.09.09. 09:24

A detonáció tizennégy embert sebesített meg. A merényletet hétfőn ebédidőben követték el az Escuela Militar (katonai iskola) metróállomáshoz csatlakozó kis föld alatti bevásárlóközpont gyorséttermi térségében, a főváros Las Condes negyedében. A hatóságok közlése szerint az elkövetők egy szemetesbe rejtett, lőporral töltött tűzoltó készüléket robbantottak fel, az áldozatok sérüléseit annak repeszei okozták. Michelle Bachelet elnök ártatlan emberek megfélemlítésére és megölésére irányuló „gyáva” cselekedetnek minősítette a robbantást, és leszögezte, kormánya a terroristaellenes törvény teljes súlyával fog fellépni a tettesekkel szemben. Bachelet mindazonáltal arra kérte a chileieket, hogy őrizzék meg nyugalmukat.

Ami történt, „borzasztó és rendkívül elítélendő, de Chile továbbra is egy biztonságos ország” – hangsúlyozta az elnök. Chile, amely 1990-ben 17 évi diktatúra után tért vissza a demokratikus politikai berendezkedéshez, Latin-Amerika egyik legstabilabb országának számít, ahol legalább húsz éve nem követtek el hasonló súlyú merényletet.

A mostani robbantás elkövetőjeként egyelőre semmilyen csoport nem jelentkezett, de az elmúlt évek és hónapok több kisebb robbantásáért anarchista csoportok vállalták a felelősséget. A merényletet két nappal az Augusto Pinochet tábornok által 1973-ban végrehajtott katonai puccs 41. évfordulója előtt hajtották végre. A 17 évig tartó, Pinochet vezette diktatúra emléke élesen megosztja a chilei társadalmat, s a puccs évfordulóján évről évre erőszakba torkolló tüntetéseket rendeznek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek