Rafale: győzelem huszonöt százalékkal?

iho/repülés   ·   2012.02.13. 17:00
nyito

A védelmi tárcánál lévő forrás nem hivatalos értesüléseire hivatkozó The Times of India napilap híre szerint jelentős, 25 százalékos volt a különbség a Dassault és az Eurofighter konzorcium ajánlata között. A forrás szerint az összeurópai ajánlat összesen 5 milliárd dollárral került volna többe, figyelembe véve a beszerzési és az üzemeltetési, fejlesztési költségeket is. A 126 repülőgépre szóló tendert így a franciák magabiztos győzelemmel hozták – legalábbis egyelőre így néz ki.

Ennyivel nyerni?! <br>(fotó: imageshack.us)

A cikk szerint hiábavaló az Eurofighter-csoport minden próbálkozása: nem lesz újraértékelés még úgy sem, hogy a számok ismeretében a brit BAE Systems, az olasz Finmeccanica és az EADS alkotta konzorcium a hírek szerint új, kedvezőbb ajánlattal keresné meg Indiát. Pedig múlt héten még David Cameron brit miniszterelnök is sürgette Indiát, gondolja át még egyszer döntését.

Eurofighter: nincs több lövés <br>(fotó: EADS)

Az indiai kormány február közepén kezdi meg a tárgyalásokat a Dassault-val, melynek során a tervek szerint még ebben az évben tisztázzák a szerződés minden részletét és megegyeznek a végső árban is. Ez az összeg a számítások szerint a 126 gépre 12-20 milliárd dollár közé esik majd, beleértve a beszerzéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges, egész élettartamra modellezett költségeket egyaránt.

Kapcsolódó hírek