Rekordforgalomra számítanak a nyáron a balatoni hajózásban

MTI/iho   ·   2022.06.12. 12:00
00_bahart_2022_szezonkezdet

Épp ezért a Balatoni Hajózási Zrt. bővítette nyári menetrendjét, elindította az online jegyvásárlást, megújította arculatát és felújította flottáját az idei nyári szezonra.

Az év első öt hónapjában a tavalyi rekordévet is harmincöt százalékkal, közel 90 ezer utassal meghaladta a komp forgalma, a szállított kerékpároké ötven százalékkal nőtt. A hajózási szezon kezdetétől már több mint kétszer annyi utast szállítottak a társaság hajói, mint 2021-ben. Visszatért a kedv a hajóbérlésekre és partnerrendezvényekre is, így kerékpár- és futóversenyek, spinning komp és veterán autófelvonulás is helyet kapott a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) kínálatában.

Elindult az online jegyvásárlás: júniusban tizenöt százalékos kedvezménnyel népszerűsítik ezt a lehetőséget.

A július 2-án kezdődő nyári főszezonban mintegy tíz százalékkal több hajó indul majd, mint az elmúlt években, ami a fő útvonalakon napi nyolc-kilenc járatot jelent. Tizenhét kikötőből indulnak menetrendi, tizenötből séta és nosztalgiahajók, míg kilenc kikötőben lesz elérhető a varázshajó és bulihajó program.

A hetvenöt százalékban állami tulajdonban, huszonöt százalékban huszonegy tóparti önkormányzat kezében lévő, mintegy 11 milliárd forint alaptőkéjű Bahart a tavalyi évet közel 4 milliárd forintos forgalommal, és kiemelkedő adózás előtti eredménnyel zárta. Az eredményből – amit a tulajdonosok döntése alapján fejlesztésekre kell fordítani – több mint 2,5 millió forint ingatlanértékesítésekből származik. Az ezek nélkül vett eredmény, ami több mint 400 millió forint, messze meghaladta a korábbi évek átlagát a növekvő forgalomnak és a hatékonyságnövelő intézkedéseknek köszönhetően.

– Idén az árbevétel várhatóan meg fogja haladni a 4 milliárd forintot, hiszen a jelek szerint a három fő ágazatunk, a komp, a menetrendi hajózás, és a vitorláskikötő ágazat is erősebben teljesíthet, mint tavaly – mondta Veigl Gábor vezérigazgató. Hozzátette, a társaság kiegészítő szolgáltatására, a vízépítési tevékenységre is folyamatos a megrendelés.

A korábbi, 6 milliárd 600 millió forintos állami tőkeemelésnek is köszönhetően bővültek a társaság fejlesztési forrásai. Mintegy tízmilliárd forintot kívánnak fordítani négy új hajó vásárlására és kikötőfejlesztésekre. A tervek között szerepel a telephely megújítása, és kikötőbővítésekre is szükség lenne, erről a tulajdonosok várhatóan fél éven belül döntenek.

Június 1-jétől 200 forinttal nőtt a kompokon szállított gépkocsik és gépjárművek díja, a hajózási főszezontól kezdve pedig átlagosan öt százalékkal emelkednek a jegyárak a menetrendi hajókon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek