Reptéri változások a tumultusmentes forgalomért

iho/repülés   ·   2012.07.12. 13:41
cim

Várhatóan a következő hetekben életbe lép a budapesti repülőtéren az ún. közúti előtér teljes átalakításon átesett új rendszere, ami a 2. Terminál autós megközelítését is érinti – adja hírül a Budapest Airport közleménye.

Az autósok számára jó hír, hogy újra megnyílik a közforgalom számára az érkezési szint egyik útpályája, így közel három év után ismét be lehet hajtani autóval a terminál bejárataihoz, ha érkező utast szeretne felvenni valaki. Szintén újdonság lesz az a sorompós be- és kiléptető rendszer, amelynek építési munkálatai jelenleg is tartanak a terminál érkezési és indulási szintjéhez vezető hídon.

A beléptető rendszer telepítésével és az ezzel párhuzamosan bevezetendő parkolási struktúra életbe lépésével jelentősen növekedhet a terminálok bejárataihoz vezető úthálózat áteresztő kapacitása. Európa sok más repülőteréhez hasonlóan a parkolás lényegében megszűnik, illetve jelentősen lekorlátozódik a terminál közvetlen közelében, így ott elsősorban csak utaski- és beszállítás céljából érdemes majd megállni. Ezt, vagyis a Prémium Parkoló névre keresztelt szolgáltatást öt percig díjmentesen használhatják az autósok, ezt követően pedig csak fizetés ellenében hagyhatják el az indulási vagy az érkezési szintet.

A másik lehetőség, ha valaki szeretné az épületbe bekísérni az utast, vagy érkezéskor a tranzit kijáratánál várni, akkor a terminálparkolóban (ez jelenleg a rövid távú parkoló) lehet megállni, ami a terminál bejáratától mindössze 25 méter távolságra található. A koncepció lényege tehát, hogy amennyiben az autós várakozni is szeretne, azt elsősorban a lenti parkolóban teheti meg, így a terminálok közvetlen közelében marad hely azon autósok számára, akik tényleg csak ki- vagy beszállítás céljából érkeznek. Ráadásul a terminálparkolóban 5-ről 10 percre emelkedik az díjmentes időszak, így az egyszerű utaski- és beszállítás itt is ingyenes.

A Budapest Airport a terminálok előtti torlódások elkerülése miatt tartotta szükségesnek a repülőtéri parkolók, illetve a terminálok megközelítését szolgáló behajtási rendszer átfogó fejlesztését. Az új rendszer elősegíti a gépjárművek folyamatos áramlását a terminálok előtt, amivel nő a biztonság is. Közvetlenül a terminálok bejárata melletti parkolás korlátozása ma már nemzetközi gyakorlat, sok repülőtér esetében pedig kizárólag taxik és buszok hajthatnak be.

Kapcsolódó hírek