Román vevő a horvát teherfuvarozó vasúti cégre

MTI   ·   2013.07.23. 09:13

A Feroviar román vasúti csoportnak (GFR) adnák el a horvát állami vasutak (HZ) teherfuvarozási részlegét - jelentette be Sinisa Hajdas Doncic közlekedési miniszter újságíróknak a vasútért felelős kormánybizottság ülése után.

A HZ Cargo privatizációjára a cseh AWT (Advanced World Transport), az osztrák Rail Cargo Austria, valamint a Grampet csoporthoz tartozó román GFR (Grup Feroviar Roman) tett ajánlatot.

A 24sata napilap internetes tudósítása szerint ezek közül csupán a román vasúti csoport felelt meg a feltételeknek. A kormány a többi között mintegy 600 millió kunás hitelhez kapcsolódó kezesség átvállalását kérte, továbbá 210-230 millió kuna értékű összeg azonnali befizetését a költségvetésbe.

Ezenkívül a vevő kötelezettsége 150 millió kuna beruházási célú forrás biztosítása is, valamint 70 millió kunát kérnek tőle folyó kiadásokra, illetve bérkifizetésekre.

A vevő összesen mintegy 1,1 milliárd kunát fizet majd a HZ Cargo 75 százalékos részesedéséért. Az ügyben a zágrábi kormány csütörtöki ülésén dönt (1 kuna = 39,21 forint).

Kapcsolódó hírek