Saját magának állít elő vasúti eszközöket az Ukrán Vasutak

iho/vasút   ·   2023.06.08. 09:35
uz_tehervagon

Az ukrán vasúttársaság több millió eurós kiadást takarít meg ezzel.

Az Ukrán Vasutak (Ukrzaliznyicja, UZ) jelenleg többek között tehervagonokat, új típusú keresztaljakat, sorompókat, fékpofákat és fékabroncsokat fejleszt létesítményeiben. A vasúttársaság számításai szerint ily módon összesen 2,4 millió euró (jelenlegi árfolyam alapján cirka 900 millió forint) kiadást spórol meg 2022 és 2023 során. A házon belüli előállítás összesen 151 termékre vonatkozik, közel 19,3 millió euró (bő 7 milliárd forint) költséggel. Eddig 15,6 millió eurót (5,8 milliárd forintot) fektettek be és száznégyféle terméket állítanak elő.

A projektnek köszönhető költségcsökkentés egyes termékek esetében igencsak jelentős: a VL80 sorozatú villamos tehermozdonyok egyenirányítóinak költsége például megfeleződött, de a fékbetéteket is harminc százalékkal olcsóbban állítják elő.

Azonban nem csak a költséghatékonyság az oka annak, hogy az UZ hozzáfogott a saját termeléshez: a vállalat szerint számos termékhez egyszerűen nem jutnak hozzá a jelenlegi geopolitikai helyzet okán – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünkön az UZ egyik tehervagonja. Kép forrása: UZ / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek