Sajtóutazáson mutatták be a DB új ICE3 vonatát

iho   ·   2014.02.26. 08:40
ice1cim

Elsősorban az új fedélzeti monitorok révén az utasok bármikor aktuális úti információt kaphatnak, és a teljes értékűen berendezett étkezőkocsiban tizenhat ülőhelyen lehet Németországon belül kényelmesen étkezni akár 300 kilométer per órás sebesség mellett. Ezeken kívül a 407-es típuscsalád az alacsonyabb energiafelhasználással és a nagyobb műszaki megbízhatósággal is értékes pontokat könyvelhet el – mondta a DB termelési igazgatója.

(Forrás: siemens.com)

A legkorszerűbb ICE különösen a mozgáskorlátozott utasoknak szolgál számos tökéletesítéssel. Az új motorvonatok a DB távolsági forgalomban közlekedő járművei között elsőként rendelkeznek felvonóval a kerekes székes utasoknak. A kerekes székes szakasz nagyvonalúan tágasra van kialakítva, és a két kerekesszék-beállóhely állítható magasságú asztallal és szervizhívógombbal van felszerelve. A vak és gyengén látó utasokat taktilis (tapintáson alapuló) irányító rendszer segíti többek között padlócsíkokkal és kitapintható ülőhelyszámozással. Továbbá az ülések mellett húzódó hosszabb folyosókon kapaszkodórudakat szereltek fel; a folyosó melletti ülőhelyeket fogódzókkal látták el, és a bejárati lépcsőket és belső ajtókat kontrasztos láthatóságúra alakították.

(Forrás: siemens.com)

A 407-es típuscsalád a Siemens Velaro platformjára épül. Az új ICE 3 – akárcsak az elődje – nyolc kocsiból áll, de több helyet kínál: 444 ülőhellyel rendelkezik, amelyek negyede (111) első osztályú. Két vonat 888 ülőhelyes dupla szerelvénnyé kapcsolható össze. Külsőleg az új vonat új kialakítású fejrésszel és az elejétől végéig megemelt tetőzettel különbözik az elődtől a jobb aerodinamikai tulajdonságok érdekében.

(Forrás: siemens.com)

2013 decemberében az új ICE 3 a belföldi szakaszokra megkapta a kettős szerelvényre szóló típusengedélyt. December végéig négy vonatot adtak át a DB-nek. További négy 2014 március végén követi ezeket.

(Forrás: siemens.com)

A Siemens összesen tizenhét vonatot szállít a DB-nek. Jelenleg az első ICE 3 járművek főleg a Köln–Frankfurt (Main)–Stuttgart útvonalon közlekednek az eddigi ICE 3-k helyett. Március közepétől a nyolc leszállított vonatot beleszövik a meglévő menetrendbe. A DB-vel egyetértésben a Siemens jelenleg átfogó menetpróbákat végez Franciaországban és Belgiumban, hogy előkészítse az ezen országok határait átlépő forgalomra szóló engedély megszerzését.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek