Slot-rendszert vezettek be a hamburgi konténerterminálon

iho/hajózás   ·   2018.02.20. 16:15
hamburg_kontener_slot_terminal_kislid

A hamburgi kikötő mind a négy konténerterminálján bevezették az úgynevezett SBV-t (Slot-Buchungsverfahren), azaz az konténereket előre egyeztetett időpontokban, slotokban, időablakokban lehet a terminálra beszállítani, vagy onnan kivinni.

Ezzel Hamburg az első német kikötők sorába lépett, amely egy ilyen rendszert a teherforgalom hatékony irányítása és a terhelés optimalizálása érdekében alkalmaz. Európában csak néhány helyről ismert az ilyen eljárás, elsősorban az Egyesült Államokban, a távol-keleten és Ausztráliában alkalmazzák.

Az SBV bevezetésével a hamburgi terminálon a szállítmányozóknak a konténerek be- és kiszállítását a terminált üzemeltető HHLA Burchardkai, Altenwerder, Tollerort és Eurogate-részlegeivel egyeztetni kell, arra egy előre meghatározott, egyórás időkeret áll rendelkezésre. A diszpécserek ezután egy erre a célra fenntartott weboldalon rögzítik a szállítás pontos helyszínét és időpontját.

A hamburgi konténerkikötő (forrás: hhla.de)

Az egyórás időablakban a tehergépjármű kiszolgálása az érintett terminálon elsőbbséget élvez. Amennyiben a szállítmányozó lekésik erről az időpontról, hátrébb csúszik a rangsorban, kiszolgálása már csak úgy lehetséges, ahogy az érintett terminál leterheltsége ezt lehetővé teszi. Jelentős késés esetén törlik a teljes folyamatot, új időpontot kell igényelni. A hamburgi SBV-t úgy alakították ki, hogy ilyen esetekben is a lehető legtágabb, legrugalmasabb lehetőségeket kínálja fel: időablakok sztornózása, átütemezése, cseréje is egyszerűen lehetséges.

Az SDV-eljárás levágja a terhelési görbék csúcsait, és időben egyenletesen osztja el a konténerrakodást. Ezzel a tehergépjárművek várakozási és felkészítési idejét is megrövidíti, ezenkívül a szállítmányozók is előre tervezhetik a járműveik elosztását, felhasználását. Az új rendszernek köszönhetően minden terminálon azonos lesz a szállítmányok átadásának folyamata is és homogénné válik az információáramlás, arról nem is szólva, hogy a terminálok kapacitása is jobban kihasználható az üresjáratok, felesleges várakozási idők kiküszöbölése által.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek