Start Europa: megújul a vasúti nemzetközi kedvezményrendszer

Haragos Pál   ·   2021.01.30. 09:00
01_start_europa

A MÁV-Start már évek óta foglalkozik a nemzetközi vasúti ajánlatok megújításának lehetőségeivel. Cikkünk a 2020. december 13-án elindított Start Europa nemzetközi ajánlatcsaládot mutatja be.

A hagyományos vasúti nemzetközi ajánlatok rendszere az elmúlt két évtizedben nem sokat változott. Az ajánlatok főként a szomszéd országokra és a kiemelt forgalmú úticélokra koncentráltak. Bár ez a statisztikák alapján az utazások kilencven százalékát lefedik, érezhető, hogy ez nincs teljes összhangban a valós utazási igényekkel.

A korábbi ajánlatok sajátossága, hogy a kedvező árú nemzetközi menetjegyek csak korlátozott számú célállomásra válthatók, a jellemző magyar indulási állomás Budapest, így a vidéki utasok nagy része nem tudja a tényleges indulási állomásától megváltani kedvezményes nemzetközi menetjegyét. Sok esetben a kedvező árú menetjegyek elfogyását követően, csak jóval magasabb árszint érhető el az utasoknak.

(illusztrációk: MÁV-Start nemzetközi utazások Facebook-oldal)

A nemzetközi jegyértékesítés alapvetően az országban nyolcvankét helyen rendelkezésre álló nemzetközi menetjegypénztárhoz kötött. Annak ellenére, hogy a MÁV-Startnál az internetes jegyértékesítés már 2011 óta elérhető, az i-ticket nem tudott a tizenegy százalékos átlagos részesedésnél nagyobb arányú markáns áttörést elérni, mivel a menetjegyeket az állomási automatából kellett kinyomtatni.

Start Europa ajánlatcsalád

Az új Start Europa ajánlat lényege, hogy az egyes árszinteken értékesíthető jegyek mennyisége előre meghatározott, és vonatonként változhat az adott vonat jellemző kihasználtságához igazodva. Az elérhető jegyek mennyiségét befolyásolja a szezonalitás és a kereslet változása is. Az utasok a vásárlás pillanatában elérhető áron vehetik meg a jegyet, de lehetőség van annak áttekintésére is, hogy más vonatokon milyen áron érhetők el a hasonló jegyek. Az ajánlat a teljes árhoz viszonyítva ötven–nyolcvan százalék közötti kedvezményt biztosít. A kedvező árért cserébe szigorúbbak a felhasználási feltételek, a jegy adott nap adott vonatán érvényes és a jegy ára nem téríthető vissza. A rugalmasabb feltételeket igénylő utasok magasabb árkategóriájú jegyeket vásárolhatnak.

A Start Europa ajánlat tesztelése 2019 nyarán kezdődött a Start Split kedvezmény bevezetésével. A Budapest–Split között a nyári szezonban közlekedő Adria nemzetközi gyorsvonatra már nem csak Budapesttől, hanem Magyarország más állomásairól is kiadhatóvá vált a korlátozott számban elérhető kedvező árú vonatjegy három árszinten.

Az új ajánlat egész országra kiterjedően először az osztrák piacon Start Ausztria márkanéven vezették be. A koronavírus-járvány első hulláma miatt bevezetett utazási korlátozások hatására az indulás 2020. július 1-jén volt. A Start Ausztria jegy már az indulástól elérhető volt – a belföldi forgalomban már jól működő – mobiltelefonos jegyként a MÁV mobil applikációban a közvetlen vonatokkal elérhető viszonylatokra.

  • A Start Ausztria ajánlatnál került bevezetésre az öt eurós gyerekjegy. A hagyományos kedvezményeknél a gyermekek a felnőtt ár felét, – egyes nagyon kedvezményes ajánlatoknál a felnőtt árat – fizették. A változás egy új szemléletmód gyakorlati alkalmazása: a családok utazásának ösztönzése.
  • A Start Ausztria bevezetésével egyidőben az összes korábbi kedvezmény felfüggesztésre került. Az egyik vezető ajánlat a Bécsi kirándulójegy volt rugalmas felhasználási feltételekkel, ezért az ilyen igények kielégítésére Wien Bonus néven került bevezetésre egy árban a Start Ausztriához illeszkedő nem vonathoz kötött egyúti menetjegy.

A következő lépés a Start Szlovákia és a Start Csehország ajánlat bevezetése volt 2020. október 2-ától. A kedvezmények átalakításra kerültek úgy, hogy a Start ajánlattal az árazásban és a felhasználási feltételekben egymást kiegészítő átlátható rendszert alkossanak.

A 2020. december 13-i menetrendváltástól Start Europa márkanéven tovább bővült a Start ajánlatcsalád. A Start Europa Ausztriába már öt díjszinten érhető el. Az országok köre tovább bővült Romániával, Németországgal, Svájccal és Lengyelországgal. Az új országokban a bevezetéstől átalakult a korábbi kedvezményrendszer, integrálva a megmaradó ajánlatokat a Start Europa által meghatározott keretbe és emellett a legkedvezőbb árú ajánlatok kiadhatóvá váltak minden nemzetközi célállomásra.

Az internetes i-ticket jegyrendszert menetrendváltástól felváltotta az új Elvira, ami a nemzetközi menetjegyeket a nemzetközi gyakorlatban egyre népszerűbb otthon nyomtatott jegyként, vagy MÁV mobil alkalmazással rendelkezőknek mobiljegyként is elérhetővé teszi. Ennek az új lehetőségnek köszönhetően az Interneten vásárolt jegy bárhol megvásárolható és bárhol átvehető, akár külföldön is.

A bevezetés szakaszában a MÁV mobil alkalmazásban és az Interneten jegyet váltók a határt átlépő vonatra díjmentesen kapják a három euró értékű helybiztosítást a menetjegy mellé. A visszajelzések alapján az utasok kedvezően fogadták az új Start ajánlatokat, különösen a gyermekeknek nyújtott kedvezményt. A mobiltelefonos nemzetközi jegyvásárlási lehetőség bevezetése átütő sikerrel járt. A járvány miatt az utasoknak fontos tényező lett a készpénz nélküli, pénztártól távoli jegyvásárlás és az érintésmentes jegykezelés. Az online jegyvásárlás részaránya egyes Start Europa ajánlatoknál eléri az ötven százalékot, a teljes nemzetközi értékesítésben pedig harminc százalék fölé emelkedett.

A Start Europa kiterjesztési folyamata nem áll meg. 2021-ben várható Szlovénia és Horvátország bekapcsolása az ajánlatcsaládba. További rövidtávú lehetőség még Szerbia – a több éve tartó vágányzár befejezése után –, a balkáni országok, illetve a Benelux államok.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek