Stílusos Boeing-megrendelés

iho/repülés   ·   2012.04.09. 13:45
nyito

Az elsőként, még 1991-ben megalapított és az Aeroflot után a második legnagyobb orosz légitársaságnak számító Transaero négy Boeing 787-8 Dreamliner szélestörzsű utasszállítót rendelt meg. A listaáron 744 millió dolláros megrendelés aláírására egy Dreamliner fedélzetén került sor, ahol az ünnepségen a légitársaság és a Boeing képviselői mellett a Transaero dolgozói és más vendégek is részt vehettek. A gép másodpilótája Jevgenyij Nikitin volt, aki a Transaero Boeing 767/777-es főpilótájaként dolgozik.

Az égben kötetett üzlet <bry(fotó: Boeing)

Alexander Plesakov, a magánkézben lévő Transaero igazgatótanácsának elnöke emlékeztette a résztvevőket: a légitársaság és a Boeing kapcsolata 1993-ig nyúlik vissza, hiszen első orosz légitársaságként kezdtek el Boeing-eket (egészen pontosan 737-eseket) repülni. Bejelentése szerint az új típussal belföldi és nemzetközi útvonalakat is repülnek majd. A Dreamliner igazi nagycsaládba érkezik, hiszen a Transaero flottájában szinte a teljes Boeing-kínálat (737, 747, 767 és 777) repül jelenleg is.

Oroszország kapcsolata szoros a Boeing legújabb repülőgépével: a Moszkvában működő, orosz mérnököket foglalkoztató tervezőközpontban készítették el több, kulcsfontosságú elem és rendszer terveit, míg a gépek építéséhez az orosz VSMPO-AVISMA szállít speciális titániumötvözetből készült alkatrészeket.

Ráfért a jó híre a Dreamlinerre, hiszen Kínából nemrég meglehetősen kellemetlen hírek érkeztek. A China Eastern 24 gépes megrendelését törölte, melyekről még 2011. októberében írták alá a szerződést. A gépek helyett 45 737NG-t vásárol a légitársaság, természetesen a kínai kormány jóváhagyásával. Ezzel a változással negatívba fordult a 787-es megrendelések 2012-es száma: március 29-én mínusz kilencnél tartott a Boeing hivatalos megrendelésállomány-kimutatása. A Transaero-üzlet ezen szépített, egészen mínusz négy gépig. Nincs azonban ok az aggodalomra, hiszen a legfrissebb összegzés szerint is 412 gépet rendeltek idén a Boeing-től. A 787-esekre jelenleg összesen 851 élő megrendelés van, a gépek leszállítását már megkezdték.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.