Szégyenletes sikersztori

Bánhidi Emese   ·   2014.01.26. 11:15
japan2cim

Majd egy hétig nélkülözte bringáját Josihiro Simada, aki öt éve van úton a világ körül, és rögtön a Budapestre érkezés utáni napon fújták meg a biciklijét. A rendőrök lakossági bejelentésre egy budapesti piacon találták meg – ennyi a hír. De lássuk, mi is történt valójában.

Ellopták. Majd a Facebookon hatalmas felháborodás közepette civil keresés indult. Méghozzá a Budapest Bike Maffia döntött úgy, hogy összedobja a bicikli árát, nem bíztak benne, hogy meglesz.

(Fotó: police.hu)

Egy gesztus akart lenni csupán: „Hogy ezt az országot ne »a tolvaj ország« kifejezéssel illessék, hanem lássák, hogy van összefogás, működik emberekben az empátia, a közös jó. Hogy fontos számunkra ebben az országban, milyen a rólunk kialakult vélemény, és ha megcsináljuk, pozitívan fog hatni, kifele és befele egyaránt”.

Aztán csütörtökön el is indították az akciót a közösségi oldalon. Egyre többen csatlakoztak, adtak pénzt, együttérzésből vagy azért, hogy mentsék, ami menthető. Pénteken valaki jelezte nekik, hogy a Bosnyák téri piacon látták a bringát, odamentek, rendőrökkel is megnézették, nem az a bicikli volt, legalább is a rendőrök szerint, akik az alvázszámát nézték csak meg.

(Fotó: MTI)

Aztán:

„Épp beírtam az esemény oldalára, amikor megcsörrent a telefonom.

- Hallo Bike Maffia?

- Igen olyasmi, de jobb ha zoliznak.

- Oké, lehet hogy a japán srác bringája van kint a bakancsos piacon.

- Komolyan?

- Igen ott láttam, és olyan mint a képen...

- Csomagtartó azokon görgők stb.?

- Igen, az lesz, ugyanaz mint a képen.

Uzsgyi kifele.

Nem szégyen, itt a sebesség volt most a lényeg, azonnal taxi, (bringákat letettük).

Közben Yoshiekat hívtuk, gyertek, lehet hogy megvan, kelletek az azonosításhoz.

Kiértünk, a srác telefonon navigál, hol látta.

Ez lesz az srácok! Gnoo odaállt, és közölte, nem negyed vagy félhangosan rámutatva a járgányra:

EZ AZ A BRINGA!

(itt kicsit megállt az idő a piacon... :D)

Rend őrei jobbról be a képbe.

- Ez az a bicikli?

- EZ!

- Ez az, amit a japán sráctól loptak.

- EZ!

- De ez már tegnap ellenőrizve lett.

- Attól még ez az a bringa.

Yoshiék körülbelül 6–8 percen belül kint voltak.

Szinte kérdezni sem kellett, hogy az övé-e.

Akkor látunk ilyet, amikor valaki az elveszett kutyáját vagy macskáját kapja vissza.

Azonosította.

A fél piacot végigölelgette, ment a pacsizás, akkora örömbombát robbantottunk, hogy a piacon valószínűleg még mindig buliznak.

Yoshi kitolta a rendőrautóhoz a bicót. A rendőr kérdezte, hogy befér-e. Mire a mondat végére ért Yoshi 0.33 mp alatt már a csomagtartóba tette a bringát.”

(Fotó: BBM)

Ez a történet lényege. Az összegyűlt pénzt – mintegy 60 ezer forintot – közösségi főzésre használták fel, amellyel a hajlék nélkülieket, illetve rászoruló családokat támogattak. Az erről szóló dokumentumokat szintén a Facebookon tette közzé a Budapest Bike Maffia.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek